Спартак (Варна) спря серията на Добруджа и запази върха

Спорт

12-04-2024, 17:19

Снимка:

Novsport.com

Автор:

Varnautre.bg

Всичко от Автора

„Соколите“ дръпнаха с 3 точки във Втора лига след 4-та поредна победа.

Спартак (Варна) си подсигури първото място, което превзе в предишния кръг, след като спечели с 2:1 домакинството си на Добруджа.

„Соколите“ постигнаха 4-та последователна победа в първия мач от XXVIII кръг на Втора лига и спряха серията от 5 успеха на гостите, от които загубиха с 0:2 в Добрич по-рано през сезона.

Сега обаче в герой за варненци се превърна нападателят Ахмед Ахмедов, който вкара 2 гола за 7 минути преди почивката, разписвайки се последователно в 22-ата и в 29-ата след асистенции на Ромеш Ивей. Двамата можеха да запишат хеттрици от подавания и попадения, ако удар на Ахмедов не беше спрял в напречната греда в 66-ата минута. Точен за гостите в добавеното време пък беше Ивайло Климентов.

Срещата, освен че е и регионално дерби, се оказа и директен мач на два от отборите с най-добро финансиране и претенции за място в елита.
Спартак доминираше през огромни периоди от срещата, а още в началните минути създаде няколко чудесни атаки. В 22-ата минута Ахмед Ахмедов с летящ плонж с глава засече в мрежата центриране на Ромейш Ивей. 6 минути по-късно Ахмедов дублира преднината на домакините, свед като отново Ивей получи добра топка от Мехмед Сабри и по диагонала стреля. Но точно преди Здравко Серафимов да изчисти, Ахмедов довкара от самата голлиния. Малко преди края на първото полувреме Виктор Митев можеше да направи резултата 3:0, от дясно по диагонала стреля в аут.

През втората част добруджанци вдигнаха оборотите и в сериозна част държаха инициативата. В 60-ата минута Адриан Димитров от гостите пропусна, а малко по-късно Ахмедов също можеше да направи 3:0, но прати топката в гредата. В самия край на мача Добруджа върна едно попадение чрез Ивайло Климентов, който на празна врата оползотвори пробив и подаване на Георги Пашов.

След успеха Спартак вече има 57 точки, с 3 повече от втория Септември (София), когото победи в последния кръг, но столичани все още не са изиграли срещата си от този.

Добруджа инкасира първо поражение от 6 шампионатни срещи и остава с 46 точки на 5-о място във временното класиране.