Наградиха двамата златни медалисти от Националната олимпиада по философия

Животът

10-04-2024, 17:18

Снимка:

Община Варна

Автор:

Varnautre.bg

Всичко от Автора

Ема Станкова и Ивайло Христов продължават своята подготовка за Международната олимпиада по философия в Хелзинки.

Заместник-кметът по образованието Павел Попов награди лауреатите от XXXVI Национална олимпиада по философия, която се проведе в края на месец март в Копривщица. Учениците от варненската Математическа гимназия "Д-р Петър Берон" Ема Станкова и Ивайло Христов са златните медалисти от финалния трети кръг на олимпиадата, съответно в първа и във втора възрастова група. Плакет на Община Варна получи и техният преподавател по философия Палмира Дачева, която повече от 10 години подготвя ученици от гимназията за участие в престижните форуми. 

За първи път варненски гимназисти печелят и в двете възрастови групи. Усещаме наченките на варненска философска школа в средното образование и ви пожелаваме да задълбочавате успехите. Особено радостно е, че те идват от Математическата гимназия, защото елементарното разделение на хуманитарни и природни науки трябва да бъде преодолявано и вие показахте как се прави това, отбеляза Павел Попов, който е философ по образование. 

Ема Станкова разказа, че от малка се интересува от хуманитарни науки, чете и пише много, но въпреки това избира Математическата гимназия. След като е започнала да се занимава по-сериозно с философията, открива, че науките имат много общо помежду си. За нея философията е среда, в която можеш безопасно да изкажеш своето мнение, да чуеш мнението на другите и заедно, чрез диалог, да тръгнете към истината. На Националната олимпиада тя разсъждава върху цитат от Ханс-Георг Гадамер. 

Ивайло Христов е участвал две поредни години в Международната олимпиада по философия и е бил най-младият участник в нея. Миналата година става златен медалист в първа възрастова група на Националната олимпиада, а тази става отново първи, но в групата 11-12 клас, с есе върху фрагмент на германския философ Хусерл. Той е в 11-ти клас и вече се е насочил към академични дисциплини, които съчетават математиката, приложната математика и физиката. Любовта му към философията е запалил неговият баща. 

Учениците от Математическата гимназия имат само по един задължителен час по философия седмично и подготовката за олимпиадите протича като извънкласна дейност по програма на Министерството на образованието и науката за деца-таланти. Тя им коства много труд и много усилия, сподели преподавателката на Ема и Ивайло. 

Палмира Дачева е носител на награда „Варна“. Всяка година тя класира свои ученици на престижни форуми. През 2017 г. на Националната олимпиада по философия се явяват петима нейни ученици, през 2018 г. Виктория Колева печели златен медал, а през 2019 г. - бронз. През 2022 г. националният отбор на България за Международната олимпиада в Лисабон се състои от двама нейни ученици – Ивайло Христов и Александра Славова.

Ема и Ивайло продължават подготовката си за Международната олимпиада по философия, която тази година ще се проведе през май в Хелзинки. Финландия. Те имат шанса да бъдат избрани сред девет български ученици да представляват страната ни във финландската столица.

Философията изисква не само интелектуални качества, но и изключителна отдаденост. Ако я изберете за свой път в живота, ви предстоят страхотни приключения, каза още заместник-кметът Павел Попов извън светлината на обективите.