Варненска поликлиника не може да ползва преносим рентген

Мисия Варна

09-04-2024, 10:09

Снимка:

ДКЦ V "Св. Екатерина" - Варна

Автор:

Varnautre.bg

Всичко от Автора

Мобилният апарат е на стойност 260 000 лв.

Диагностично-консултативният център V "Св. Екатерина" във Варна е получил преносим рентген с европейски пари за борба с кризи от Министерството на здравеопазването. Обществената поръчка е отпреди година, но поликлиниката не може да ползва мобилния рентген (т. нар. кугел) на стойност 260 000 лева. 

"Реакцията от наша страна беше, че нормативната база не разрешава използването на такъв апарат в лечебните заведения за извънболнична помощ. Нормативно е казано: в болници и то в определени отделения. Не може просто така да се монтира апарат за рентгенови изследвания, да бъде преносим и да се ползва навсякъде. За съжаление никой не ни е питал за това, това са страшно много пари", коментира за Радио Варна д-р Галина Павлова, управител на ДКЦ V във Варна. 

По думите на д-р Павлова лечебните заведения, получили апаратурата, са длъжни да ги включат в електрическата мрежа. "Те черпят ток, а ние не ги ползваме. В писмо от МЗ се казва, че сме длъжни да ги застраховаме", допълни д-р Павлова. След получаването на апарата от ДКЦ V са изпратили редица писма до здравното министерство с искане за връщането му, каза още Павлова. 

Апаратура по европейския проект е доставена през декември 2023 г. в общо 47 ДКЦ-та в цялата страна. Поръчката е от времето на служебния министър д-р Асен Меджидиев. Кандидатства се за доставката на преносими рентгени и ехографи. 

Д-р Галина Павлова е и зам.-председател на Националното сдружение на лечебните заведения. Тя съобщи, че към тях постъпват писма от колегите им, където има доставена такава апаратура: "Те не знаят какво да правят с тези апарати. Те не само стоят като паметници... Писахме писма до министерството, за да дойдат да си ги вземат. Отговорът беше неофициален – каза ми се "Ние ще променим наредбата". А това няма как да се случи", допълни д-р Павлова.