Днес е Международният ден на ромите

Животът

08-04-2024, 10:17

Снимка:

Varnautre.bg/Архив

Автор:

Varnautre.bg

Всичко от Автора

Със събития в цялата страна Центъра за междуетнически диалог и толерантност "Амалипе" отбелязва празника.

На днешния ден, 8 април, се чества Международният ден на ромите. По цял свят те отдават почит към жертвите роми през Втората световна война.

Международният ден на ромите е обявен през 1992 г. от ООН и Европейския съюз по предложение на Международната организация Романо юнион.

На Първия световен ромски конгрес, проведен в Лондон през 1971 година, е поставено началото на световното ромско движение за утвърждаване и развитие на ромската култура и идентичност. Участие в него взимат представители на ромите от всички континенти и на индийското правителство. Делегатите обявяват датата 8-ми април за международен ден на ромите, който по препоръка на делегатите е включен в календара на ООН. На този ден ромите по света почитат паметта на своите събратя, загинали по време на Втората световна война. На конгреса през 1971 година са приети също и флагът и химнът на ромите.

За поредна година училища, образователни медиатори и доброволци в мрежата на Центъра за междуетнически диалог и толерантност "Амалипе" в цялата страна ще отбележат Международния ден на ромите. 
На 8 април ромите по цял свят отдават почит на своите жертви през Втората световна война, припомнят от "Амалипе".  
 
Програмата на събитията за отбелязване на Международния ден в цялата страна може да видите тук. 

Област Варна

Старо Оряхово

В ОУ “Св. св. Кирил и Методий” с. Старо Оряхово ще бъде направено табло заедно с учениците и ще се състои дискусия относно Международния ден на ромите.