Община Варна очаква от МЗ доклад и план за оздравяване на МБАЛ "Св. Анна"

Мисия Варна

08-04-2024, 10:05

Снимка:

Фейсбук

Автор:

Varnautre.bg

Всичко от Автора

Според данни от одитния доклад загубата на болницата към края на миналата година е над 15 млн. лв.

Финансовото състояние на болница „Св. Анна“ във Варна – позната като бившата Окръжна, влезе във фокуса на вниманието ни през миналата седмица, след като се оказа, че отделението по вътрешни болести на най-старата болница на Североизточна България, която е и Спешната болница на област Варна, беше затворено, макар и временно.

Според данни от одитния доклад, с които Радио Варна разполага, загубата на болницата към края на миналата година е над 15 млн. лв., и има пропуски във финансовата дисциплина.

Като една от причините за това се сочи невъзможността на избрания през октомври 2021 г. нов борд на директорите да започне да управлява и да се опита да стабилизира болницата.

Решението за това е обжалвано от предишното ръководство на община Варна. Окръжният съд решава, че искът на общината е незаконосъобразен, но администрацията обжалва отново и по същество искът срещу новото ръководство на болница "Св. Анна" ще бъде разглеждано в Апелативния съд на 17 април.

Междувременно от здравното министерство, които притежават 73 процента от собствеността на болницата (община Варна има 24 процента), са изпратили писмо до новия кмет Благомир Коцев с искане жалбата на община Варна да бъде оттеглена от съда. 

В момента община Варна и Министерството на здравеопазването водят кореспонденция, а от администрацията в морската столица ще изискат ясен план за оздравяване на болницата - независимо кой екип управлява този процес, съобщи за Радио Варна кметът Благомир Коцев. По думите му този оздравителен план е крайно необходим за справянето с тежката ситуация, в която се намира лечебницата. 

"Това е втората най-голяма болница в града, Варна има интерес тази болница да функционира. За да вземем решение, трябва да сме абсолютно запознати с казуса. Аз като кмет бих искал да получа повече информация от МЗ, за да мога да бъда убеден в начина, по който те възнамеряват, като мажоритарен собственик, да управляват тази болница", допълни Коцев.