109 декара във Варна залесява Горското тази година

Животът

06-04-2024, 11:46

Снимка:

ДГС-Варна

Автор:

Varnautre.bg

Всичко от Автора

Незаконната сеч намалява, похвали се директорът инж. Владислав Георгиев.

През тази година Държавното горско стопанство във Варна ще залеси 109 декара, каза за БТА директорът му инж. Владислав Георгиев. Той уточни, че ще се ползват местни устойчиви видове дървета. Георгиев допълни, че грижи за новите насаждения се полагат между три и пет години. За последните три години новосъздадените култури във Варненско са 629 декара.

Една от задачите на лесовъдите е да подпомагат естественото възобновяване на горите. Георгиев уточни, че в района гората върху 2735 декара вече се самовъзстановява, като специалистите само редуцират нежеланите видове в нея. На въпрос колко време е нужно на една гора да навлезе в „зряла“ възраст и да започне да се самовъзстановява, експертът посочи, че са необходими между 80 и 100 години.

Варненските лесовъди отговарят за малко над 33 хиляди хектара. Общо 24 700 хектара от горите са държавни, малко над шест хиляди хектара са общински, а останалите са частни или фирмени. От общините във Варненско свои лесове имат само Аврен и Аксаково. Георгиев уточни, че кметствата имат назначени надзиратели и лесовъди, и се грижат добре за собствеността си.

Варненското стопанство поддържа картотека на вековните дървета и специалистите ежегодно наблюдават състоянието им, допълни Георгиев. Той припомни, че от 2016 година Североизточното държавно предприятие, към което е и структурата в крайморския град, е сертифицирано към Световния съвет по стопанисването на горите. В резултат във Варненско близо 2300 хектара гори са обявени, че са във фаза на старост и представителни екосистеми. Това означава, че в тези територии не трябва да се провеждат абсолютно никакви дейности, обясни Георгиев. Допълнителна защита за лесовете в района създава и „Натура 2000“. В нея попадат над 60 процента от териториите и горските спазват стриктно ограничителните режими.

За проблема с бракониерството Георгиев коментира, че през последните години незаконната сеч намалява. През 2023 г. специалистите от Варненското стопанство са извършили над 400 проверки, включително по сигнали, подадени на тел. 112. В резултат са съставени 25 акта за административни нарушения, а в полза на държавата са конфискувани един кон, осем каруци, един автомобил и триони. За намаляването на незаконната сеч помагат няколко фактора, коментира Георгиев. По думите му, освен че правомощията на горските служители бяха увеличени, много помага и доброто сътрудничество с полицията. Правят се ежемесечни обходи на територията по график, включително и в населените места. Промените в нормативната уредба и използването на новите технологии позволиха да се засили изключително много контролът върху дърводобива, каза още Георгиев. Той допълни, че много би искал хората да знаят, че служителите на Стопанството се стараят да поддържат горите в добро състояние и да ги управляват добре. „Всъщност, гората без хората може, но ние без нея – не. Обществото трябва да осъзнае, че тя е невероятно богатство и да ни оказва съдействие в опазването ѝ“, обобщи директорът на Варненското стопанство.