Започна пролетното косене във всички райони на Варна

Мисия Варна

05-04-2024, 15:45

Снимка:

Община Варна

Автор:

Varnautre.bg

Всичко от Автора

В Морската градина косенето започна най-рано и се очаква да приключи до десет дни, след което започва отново.

Първото за годината косене на тревни площи започна във всички райони на Варна. Това показва справка от районните кметства в града. Според графика се очаква дейностите да приключат в края на месец май, като това зависи и от метеорологичните условия.  

В най-големия район „Приморски“ ще бъдат окосени 1 204 дка тревни площи, като дейностите са започнали на 1 април.

До края на седмицата се обработват бул. „Цар Освободител“ и  бул. „Княз Борис I“ до Горчивата чешма.

В срок до 12 април ще бъде окосена и частта от булеварда към курортните комплекси до резиденция „Евксиноград“. В същия период ще се обработват и тревните площи на бул. „Васил Левски“, бул. „Осми Приморски полк“, кръстовището между двата булеварда, обръщачът на спирка „Почивка“ и площад „Съединение“.

През третата седмица на месец април косенето ще продължи по бул. „Чаталджа“ и бул. „Ген Колев“, КК „Св. Св. Константин и Елена“, ул. „30-та“ и градинката на ул. „Ген. Гурко“. От 22 до 26 април фирмите ще работят в кв. „Бриз“ и подрайони 2, 18 и 20.

В кв. „Виница“ косенето ще приключи на 30 април.

Останалите квартали на район „Приморски“ ще се обработват през месец май.

В район „Младост“ обработването на тревните площи също стартира на 1 април. Общата площ за косене там е 1 339 дка. Вече са окосени парк „Младост“, парк „Елин Пелин“ и парк „Св. Иван Рилски“, съобщават от районната администрация. В момента се работи по бул. „Владислав Варненчик“ и в ж.к. „Трошево“. Предстои косене на бул. „Хр. Смирненски“, бул. Сливница“ и бул. „Република“. Следват: бул. „Янош Хуняди“, бул. „Цар Освободител“, бул. „Трети март“, бул. „Васил Левски“ и ул. „Девня“.

До края на месец април ще бъдат изкосени площите в ж.к. „Трошево“, ж.к. „Младост“ I м. р., ж.к. „Възраждане“ I м. р. и ж.к. „Възраждане“ IV м. р. През месец май следват: ж.к. „Младост“ II м. р., жк. „Възраждане“ II м. р, ж.к. „Възраждане“ III м. р., 26 м. р. и ж.к. „Победа“, кв. „Св. Иван Рилски“, 16м.р. и Западна промишлена зона.

И в район „Владислав Варненчик” косенето е започнало. По график в момента се косят бул. „Трети март“ и районният парк. Предстои косене на основните булеварди, улици и места с обществено значение (бул. „Янош Хунияди“, бул. „Света Елена“, бул. „Константин и Фружин“ и др.). След това поетапно ще бъдат окосени междублоковите пространства по микрорайони. Приблизителната площ за първа коситба в район „Владислав Варненчик“ е 800 дка.

В началото на месеца започна и косенето в район „Аспарухово“, като общата площ е 472 дка. По данни на районната администрация вече са обработени зелените площи по бул. „Народни будители", ул. „Мара Тасева" и бул. „Първи май". Следва парковата зона на ул. „Мара Тасева".

За седмицата от 8 до 14 април са предвидени за косене ул. „Св. Св. Кирил и Методий", междублокови пространства и детски площадки, зелените площи по ул. „Моряшка" (от ул. „Нишава" до бул. „Първи май”). За периода от 15 до 21 април в графика са заложени Аспарухов парк и Аспарухов вал, пътната връзка от плажната алея към бул. „Първи май” и площадката за разходка на кучета.

За периода от 22 до 28 април за косене са предвидени зелените площи в кв. „Галата“ около детски площадки, центъра, медицинския пункт, читалището, обръщача на автобус No17, спортния комплекс на ул. „Боровец”, зелените площи по главните улици и панорамната площадка. За периода от 29 април до 5 май ще се коси в ЖК „Дружба”, Северен и Южен пътен възел.

От централния район „Одесос“ информират, че първото за тази година косене на тревните площи по булеварди, централни улици, градски градини и междублокови пространства по микрорайони е започнало на 1 април и ще обхване общо 301 дка. За първа коситба през този месец са предвидени близо 44 дка. Друга част от централните булеварди, градски градини и 1 м.р. също ще бъдат обработени до края на месеца, а през месец май ще бъдат възложени останалите тревни площи по микрорайони.

В Морската градина косенето започна най-рано и се очаква да приключи до десет дни, след което започва отново. Най-големият парк във Варна с площ над 1 000 дка се коси поне седем пъти в годината, съобщиха от предприятието, което поддържа парка.

Подаденият от районните кметства график е възможно да претърпи промени, свързани с възникване на неблагоприятни метеорологични условия или необходимост от извършване на спешни дейности и мероприятия, допълват от районните администрации.