Полярниците ни докараха антарктически риби за музей в Пловдив

Животът

03-04-2024, 18:40

Снимка:

ВВМУ "Никола Й. Вапцаров"

Автор:

Varnautre.bg

Всичко от Автора

Подбрани са младите екземпляри, за които е по-сигурно, че могат да оцелеят, след като са извадени от естествената им среда.

Антарктически риби от вида нототения ще попълнят колекцията от живи екземпляри в Регионалния природонаучен музей в Пловдив. Морските обитатели от Антарктида бяха безопасно транспортирани с Научноизследователския кораб "Св. св. Кирил и Методий". Това каза за Радио Варна проф. Христо Пимпирев, ръководител на българските антарктически експедиции. Много бях щастлив, когато ги видях в мрежата. За първи път риби от Белия континент ще могат да бъдат видени във вътрешноконтинентален музей. Те ще плуват в леден аквариум, обясни той. 

След консултация с ихтиолога на борда Тихомир Стефанов са подбрани младите екземпляри, за които е по-сигурно, че могат да оцелеят, след като са извадени от естествената им среда в студените води край Антарктида.

Пимпирев посочи, че работят по два проекта, свързани с рибното разнообразие там, което по думите му е много оскъдно. Основният им обект на изследване е замърсяването на Световния океан с микропластмаси. На въпрос какво ще стане със златото на континента, Пипмпирев отговори, че то е там и чака да бъде добито.

Регионалният природонаучен музей в Пловдив откри официално през февруари новата си експозиция "Полюси“. 

Това е първата в Европа експозиция от живи екземпляри, редки видове риби и безгръбначни от Антарктическия континент. Партньор по проекта е Българският антарктически институт.