Община Варна подаде проект за модернизиране на уличното осветление в ж.к. „Чайка“

Мисия Варна

03-04-2024, 14:58

Автор:

Varnautre.bg

Всичко от Автора

Системата за външно изкуствено осветление предвижда съществуващите осветителни тела да бъдат подменени с LED осветители.

Община Варна подаде проект за рехабилитация, модернизация и изграждане на интелигентна система за улично осветление в кв. „Чайка“ на стойност 1.99 млн. лв. Средствата трябва да бъдат осигурени от Националния план за възстановяване и устойчивост чрез Министерство на енергетиката. 

Системата за външно изкуствено осветление предвижда съществуващите осветителни тела да бъдат подменени с LED осветители. Досегашните касети за управление на уличното осветление, които често ставаха обект на посегателства, ще бъдат заменени с нови, интелигентни касети. Те ще бъдат включени  към вече съществуващата система за управление на уличното осветление City Touch. По този начин ще има възможност за проследяване състоянието на осветителната уредба, консумацията на електрическа енергия и други параметри.

С подмяната на осветителите не се налага повишаване на съществуващите мощности към електроразпределителната мрежа. Очаква се изпълнението на енергоспестяващите мерки да подобри качеството на уличното осветление в кв. „Чайка“, да повиши енергийната му ефективност и да намали консумацията на електрическа енергия. 

Чрез осигуряването на високо качество на осветлението се предвижда намаляване на преките разходи на община Варна за улично осветление. Очаква се и намаляване емисиите на парникови газове в резултат на намалената консумация на електроенергия. Като ефект от прилагането на мерките е заложено още повишаване на сигурността на пешеходците в тъмните часове на деня и обезпечаване на безопасно движение на пътни превозни средства в квартала.