Разчистват от храсти и бурени над 100 декара в Морската градина

Мисия Варна

02-04-2024, 16:19

Снимка:

live.varna.bg

Автор:

Varnautre.bg

Всичко от Автора

В момента варненци се радват на цъфналите лалета в приморския парк, като след приключването на цъфтежната им фаза, през месец май ще започне лятното зацветяване на алеите.

До края на месец април ще приключи разчистването на близо 100 декара в Морската градина, които са били изоставени и неподдържани през последните 20 години. Санитарната резитба на саморасла растителност започна през месец януари, като графикът на дейностите е разчетен за 6 месеца. Това съобщи Стоян Аргиров, директор на ОП „Управление на проекти и озеленяване“. Разчистени са храстите в близо 80 общински парцела, на които е направена експертна оценка на едроразмерната растителност. В някои от тях по преценка на специалистите ще започне поетапно облагородяване и компенсиращо залесяване с нови дървесни видове. 

Успоредно с тези дейности преди седмица започна и първото за годината косене на Морската градина във Варна, допълни Аргиров. То ще приключи в следващите 10 дни, съобразно метеорологичните условия. Дейностите са започнали от района на плувен комплекс „Приморски“ и са достигнали терените около Пантеона. Аргиров допълни, че най-големият парк във Варна се коси минимум седем пъти през годината в зависимост от валежите.

В момента варненци се радват на цъфналите лалета в приморския парк, като след приключването на цъфтежната им фаза, през месец май ще започне лятното зацветяване на алеите. 

От ОП „Дезинфекция, дезинсекция, дератизация“ съобщиха, че първото за сезона обработване на тревните площи срещу кърлежи в Морската градина вече е приключило. Пролетното пръскане продължава в дворовете на учебните заведения, парковете в кварталите „Аспарухово“, „Младост“, „Възраждане“ и „Владислав Варненчик“, детските градини, спортни и площадки и междублокови градинки.