Не само БЧК ще обучава водни спасители

Туризъм

01-04-2024, 17:43

Снимка:

Министерсткво на туризма

Автор:

Varnautre.bg

Всичко от Автора

Направени са и промени в Наредбата, които засягат часовия интервал за обезпечаване на водноспасителната дейност на водни площи – от 9 ч. до 18:30 ч., а не както до този момент от 8:00 до 18 часа.

Освен Българския Червен кръст обучение на водни спасители ще могат да извършват и други обучаващи институции, които могат да подсигурят специалисти по водно спасяване и лекари с призната специалност „Анестезиология и интензивно лечение“ или „Спешна медицина“. Промените в Наредбата за водноспасителната дейност и обезопасяването на водните площи и басейните за обществено ползване са инициирани от Министерството на туризма и Министерството на здравеопазването, съобщават от МТ.

Обучението на кандидатите за водни спасители ще се извършва по предварително утвърдена от министъра на здравеопазването програма и ще завършва с изпит пред комисия, назначена от Българския Червен кръст.

Също по настояване на Министерството на туризма са направени и промени в Наредбата, които засягат часовия интервал за обезпечаване на водноспасителната дейност на водни площи – от 9 ч. до 18:30 ч., а не както до този момент от 8:00 до 18 часа.

С промените в наредбата по инициатива на Министерството на туризма, медицинските и реанимационни пунктове ще могат да се заменят с медицински и реанимационни екипи. Разширява се и кръгът от медицински специалисти, които могат да работят в медицинските и реанимационните екипи. Така например лекарите, фелдшерите и лекарските асистенти трябва да са преминали обучение по лечение на спешните състояния по реда на чл. 182 от Закона за здравето или в Националния център за обучение и квалификация в системата за спешна медицинска помощ. Те трябва да имат призната специалност „Спешна медицинска помощ“ или да притежават най-малко една година трудов стаж в лечебни заведения, които оказват спешна медицинска помощ.

С приетите промени медицинските сестри или акушерките също трябва да преминат обучение по лечение на спешните състояния по реда на чл. 182 от Закона за здравето или в Националния център за обучение и квалификация в системата за спешна медицинска помощ. Те могат да са с призната специалност „Анестезиология и интензивни грижи“ и/или „Спешна медицинска помощ“, или да имат най-малко една година трудов стаж в лечебни заведения, оказващи спешна медицинска помощ.