Служители на ДАИ-Варна започнаха безсрочна ефективна стачка

Новините

01-04-2024, 13:52

Снимка:

Радио Варна

Автор:

Varnautre.bg

Всичко от Автора

Причина за нея е ниското заплащане и лошите условия на труд.

Служители на Държавната автомобилна инспекция започнаха безсрочна ефективна стачка заради ниското заплащане и лошите условия на труд. Те излязоха на протест пред сградата на инспекцията във Варна, за да представят исканията си - изравняване на заплатите на работещите и 30% увеличение на възнагражденията. Поради забраната за стачка на държавни служители, от ДАИ ще изпълняват работа в по-малък обем, съобщава Радио Варна.

Нашата цел е обществото да види за какви заплати работим, каза Александър Иванов-председател на Стачния комитет и на синдикалната организация  в инспекцията. Той посочи, че ще извършват по една задача на ден - един изпитан, един лиценз и т.н.

957 лева е брутната заплата на много от работещите в структурата, а държавният служител няма право на втори трудов договор, подчерта Иванов. По думите му има дискриминация в работните заплати за еднакъв труд. От друга страна, служител, който от 20 години работи там, взима колкото новоназначен.

Иванов каза още, че материалната база е лоша, нямата оборудване. Няма и покана за преговори, тъй като от ръководството са им обяснили, че няма средства, с които да бъдат вдигнати заплатите.