Румен Радев възложи на Димитър Главчев да състави кабинет за седмица

Новините

30-03-2024, 17:07

Снимка:

БГНЕС

Автор:

Varnautre.bg

Всичко от Автора

Президентът подчерта, че Главчев единствен е приел да се нагърби с високата мисия.

Президентът Румен Радев възложи на служебния-министър председател да състави кабинет в рамките на седем дни, независимо, че такава рамка не е разписана. Димитър Гламчев заяви, че ще състави кабинет равно отдалечен от всички политически сили, а именно от експерти. 

„Партиите, които не успяха да осигурят стабилно управление, успяха да ограничат максимално правомощията на президентската институция, като ги поставят в тясна рамка. Направиха го чисто механично“, заяви президентът Румен Радев.

„За да се нагърбиш с управлението на страната и то в криза не е достатъчно да си част от администрацията да смениш офиса си с този на мин. -председател., а да имаш психологическата нагласа и готовност да се заемеш с тази трудна задача. Страната ни се оказа на прага на безпрецедентна конституционна криза“, добави Радев.

Президентът подчерта, че Главчев единствен е приел да се нагърби с високата мисия.  

„До 7 дни смятам, че този мандат трябва да бъде изпълнен. Очаквам ви най-късно в събота – 6 април да определите състав на Министерски съвет, тогава ще поканя и на консултации политическите партии, подчерта Радев. Очаквам от вас кабинет, който да е максимално политически неутрален, който да работи в интерес на българските граждани и България“, добави Радев.

„Това е трудно решение, но каква беше алтернативата, тъй като аз останах последен, който може да реализира процедурата, алтернативата беше да хвърлим държавата в конституционна криза с неясни последици. Те щяха да бъдат много зле. С отговорност подхождам към разписаното в конституцията и ще го изпълня“, заяви Димитър Главчев.

Той заяви, че ще представи състав на правителство равноотдалечено от всички политически сили, състав от некорумпирани и неопетнени експерти.

„Ще направя така, че да не се срамувате при подписване на указа за правителство. Наясно съм, че функцията на служебното правителство е организиране на честни избори, но основната функция на управлението е да подобрява живота на гражданите, ще продължа да утвърждавам евроатлантическия път на България, подчерта Главчев. Ще представя кандидатите и на политическите сили. Тежък е изборът, но ще го изпълня отговорно“, категоричен е Главчев.

За мен това не е леко решение, знаете какви са упреците към мен, че съм ярка политическа фигура. Последните две години тя поизбледня, а от 8 месеца съвсем. Ще заложа на експерти, имам някой предвид, но това е и въпрос на разговори.

Още от понеделник ще подам заявления за неплатен отпуск. Видяхте, че народните представители направиха стъпки не само за Сметната палата, да регулират отношенията.

Главчев заяви, че последно се е виждал с Бойко Борисов в деня, когато са го избрали за шеф на Сметната палата, като е видял не само лидера на ГЕРБ, но и други народни представители.

Служебният премиер заяви, че ще се стреми към избори 2 в 1, за да се спестят не само пари, но и време на избирателите, защото и без това избирателната активност е ниска.

„Имах много сериозни колебания, но се оказа, че ако не бях приел изпадаме в конституционна криза. Ще изпълня отговорно това, което ми вменява Конституцията. Освен честни избори, всяко управление трябва да има за цел да подобрява живота на гражданите“, заяви Главчев.

Запитан дали някои от сегашните министри ще бъдат поканени в да останат на поста, той заяви, че за момента няма такава яснота. Запитан за Калин Стоянов и МВР, Главчев заяви, че не го вижда като партийна фигура, а по-скоро като експерт.