Водата от "Лековитата чешма" във варненско село се оказа пълна с бактерии

Животът

24-03-2024, 14:49

Снимка:

Фейсбук

Автор:

Varnautre.bg

Всичко от Автора

Освен чешмата в Горен чифлик, водата в още 4 чешми се оказва негодна за пиене.

Водата от „Лековитата чешма” край село Горен чифлик се оказа негодна за пиене и пълна с микроби. Това сочат данните на Регионалната здравна инспекция в морската столица, предоставени на Moreto.net.

При изследване на водата от чешма са открити бактерии над допустимите норми. Отчетените чревни ентерококи са 61 КОЕ/100мл, при норма – 0, отчетените колиформи - 8 КОЕ/100 мл, при норма 0.

За изминалия отчетен период са взети проби от общо 6 обществени водоизточника в областта. Освен чешмата в Горен чифлик, водата в още 4 чешми се оказва негодна за пиене.

Във водата от местен водоизточик в село Горен близнак са отчетени нитрати повече от 100 мг/л, при норма 50 мг/л.

Във водата от чешмата в с. Аврен на пътя за с. Синдел са открити чревните ентерококи - 49 КОЕ/100 мл при норма 0КОЕ/100мл.

Водата от чешмата на завоя в село Звездица на завоя е с нитрати над нормата - 78 мг/л, при норма – 50 мг/л;

„Борова чешма“ във Провадия – чревните ентерококи са 10 КОЕ/100мл при норма- 0 КОЕ/100мл.

Издадени са предписания до кметовете на общини за поставяне на трайна маркировка „Водата е негодна за пиене“ на местните обществени водоизточници, чиято вода не съответства на микробиологичните норми и изисквания.

РЗИ-Варна препоръчва питейната вода със съдържание на нитрати повече от 50 мг/л да не се ползва за пиене и приготвяне на храна от следните уязвими групи от населението: бременни жени, кърмачки, кърмачета, хора със заболявания на храносмилателната система и панкреаса.