27 % е недостикът от матроси в Българската армия

Новините

22-03-2024, 09:51

Снимка:

ВМС

Автор:

Varnautre.bg

Всичко от Автора

25 % от кандидатите за военна служба не минавали медицинските прегледи.

Спешни законодателни мерки за условия за подготовка на запаса в мирно време препоръчва Докладът за състоянието на отбраната за 2023 година, съобщи БНР.

Документът е приет от правителството и трябва да мине през парламента. За година некомплектът в армията се е увеличил от малко над 19 до 21 процента. Ръст има при офицерите - от 23 на 26 процента, a при матросите - oт 24 на 27 на сто. Числеността на доброволния резерв е едва 16 процента. Докладът отчита, че въпреки увеличените за шести път заплати на военните, те остават неконкурентни на пазара на труда.

"За голяма част от младите хора военната професия е непривлекателна поради тежестите и лишенията, рисковете, лошите условия на труд и остарялото въоръжение", пише в документа.

25 процента от кандидатите за военна служба не минавали медицинските прегледи. Крайно негативно влияние оказват и зловредните информационни кампании, манипулиращи общественото мнение по отношение на войната на Русия срещу Украйна и ролята на държавата и Въоръжените сили.

С 5 до 7 процента годишно намалява броят на хората, които са преминали през прекратената през 2007 година задължителна казарма. След 15 години запасът ще бъде напълно изчерпан, пише в доклада. Затова той препоръчва да се започне обществен дебат за възможно въвеждане на задължителна военна подготовка.