Община Варна засили проверките около съдовете за разделно събиране на отпадъци

Мисия Варна

21-03-2024, 17:49

Снимка:

live.varna.bg

Автор:

Varnautre.bg

Всичко от Автора

За всяко установено нарушение на посочените забрани е предвидена глоба в размер от 300 до 1000 лв.

От тази седмица повече екипи извършват проверки около съдовете за разделно събиране на отпадъци. Целта е да се постигане по-чиста и естетична среда за жителите на Варна и осигуряване на условия за ефективно функциониране на изградената система за разделно събиране на отпадъци от опаковки. Контролът ще се осъществява както върху физически, така и върху юридически лица.

Припомняме, че на територията на община Варна функционира система за разделно събиране на отпадъци от опаковки чрез двуконтейнерен модел. Изпълнител е организацията по оползотворяване на отпадъци от опаковки „Еко Партнърс България“ АД. Система е предназначена единствено за разделно събиране на отпадъци от опаковки от домакинствата.

За да не се допуска формиране на микросметища с отпадъци от опаковки на обществената територия, следва всяко домакинство да използва съдовете за разделно събиране на отпадъци по предназначение. Цветните контейнери са изработени по начин, улесняващ използването им и недопускащ нерегламентирано изваждане на отпадъци. Обемните отпадъци от опаковки следва предварително да бъдат с намален обем – сгънати, компактирани, намачкани или нарязани и поставени в отвора на съда, а не до него или около него, посочват от дирекция „Екология и опазване на околната среда“ към Община Варна.

От ресорната дирекция посочват, че на основание Наредбата за управление на отпадъците на територията на община Варна, се забранява:

-изхвърлянето на замърсени отпадъци от опаковки в съдовете за разделно събиране;

-смесването на разделно събрани отпадъци от опаковки с други отпадъци по начин, затрудняващ последващото им рециклиране;

-изхвърлянето на отпадъци от опаковки в съдовете за смесен битов отпадък;

-изхвърлянето на отпадъци от опаковки извън съдовете за разделно събиране, дори когато са обемни;

-изваждането на отпадъци от съдовете за разделното им събиране.

За всяко установено нарушение на посочените забрани е предвидена глоба в размер от 300 до 1000 лв.