Варна е сред областите с най-голям риск да загинеш на пътя

Крими

21-03-2024, 10:15

Снимка:

Графика: Институт за пътна безопасност

Автор:

Varnautre.bg

Всичко от Автора

Институтът за пътна безопасност изготви оценка на риска от ПТП на цялата транспортна система в България.

Варна е сред областите в България с най-висок риск от пътнотранспортен травматизъм. Коефициентът на загинали и ранени спрямо 1000 души население в региона е 5.96, сочат данни на Института за пътна безопасност (ИПБ).

С по-висок риск да загинеш по пътищата у нас са само областите Ловеч, Русе, Монтана, Враца и Велико Търново, показва анализът на неправителствената организация.

Изготвената от ИПБ оценка на риска от ПТП на цялата транспортна система в България е за периода 2021-2023 година. Използвани са данни от Гаранционния фонд, НСИ и МВР.

„Пътната безопасност в България е силно фрагментирана, отличаваща се с високи нива на корупция, изповядваща философията на колективната (без)отговорност“, изтъкват от ИПБ.

Данните от анализа ще бъдат изпратени на премиера, за да извърши съответните организационно – структурни и кадрови промени, за да можем да въздействаме върху високия риск от настъпване на ПТП, отбелязват от организацията.

„Напомняме на министър-председателя, че във Фонд „Безопасност на движението по пътищата“ трябва да има повече от 423 милиона лева. Това са достатъчно ресурси за намаляване на жертвите от ПТП с 200 човека за 2-годишен период. Но и възможност тези пари да бъдат усвоени от „нашите“ фирми и накрая да няма нито намаляване на жертвите, нито пари във Фонда“, отбелязват от организацията, заета с намаляването на последиците от пътнотранспортния травматизъм.