Индия ще съди 35-имата пирати, отвлекли кораба "Руен"

Новините

20-03-2024, 15:33

Снимка:

Varnautre.bg

Автор:

Varnautre.bg

Всичко от Автора

Заловените пирати трябва да пристигнат в Индия в събота и ще бъдат предадени на органите на реда.

Индия ще задържи и ще повдигне обвинения на 35-имата сомалийски пирати, които нейният флот залови на отвлечения кораб "Руен" край Сомалия, каза представител на военноморските сили, цитириан от Ройтерс.

Военните са се отклони от доскорошната си практика да спасяват кораби и екипажи, но оставят обезоръжените пирати в морето.

Заловените пирати трябва да пристигнат в Индия в събота и ще бъдат предадени на органите на реда, каза служителят.

Той пожела ананимност, тъй като не е упълномощен да говори с медиите.

Точните обвинения срещу пиратите не са ясни веднага, добави той.

Командоси от индийския флот успяха да освободят плаващия под флага на Малта търговски кораб "Руен" в събота, който беше отвлечен на 450 морски мили източно от Сокотра в северната част на Арабско море от сомалийски пирати на 14 декември.

Това бележи първото отвличане на търговски кораб от сомалийски пирати от 2017 г. насам. В пика на атаките си през 2011 г. сомалийските пирати струват на световната икономика около 7 милиарда долара, включително стотици милиони долари под формата на откуп.

По време на пика на пиратството индийският флот осъждаше и вкарваше в затвора в Индия пиратите, участващи в големи нападения, но през последните месеци флотът оставяше пиратите в морето. Пиратите от "Руен" ще бъдат първите обвинени в Индия от години, добави служителят.

Индия е разположила най-малко дузина военни кораби в Аденския залив и северната част на Арабско море от декември, което ѝ позволява да помага на плавателни съдове на изток от Червено море, където военноморските сили на няколко държави, включително Съединените щати, се опитват да осигурят корабоплаването маршрути, атакувани от бунтовниците хути в Йемен.

Индийският служител каза, че след отвличането на "Руен" флотът е държал региона под "непрекъснато наблюдение", използвайки своите въздушни платформи и информация, събрана от други кораби, които е проверявал.

На 14 март "Руен" беше забелязан край бреговете на Сомалия, съобщи британската фирма за морска сигурност Ambrey.

Служителят на флота каза, че пиратите са превърнали Руен в кораб-майка, използвайки лодки, за да атакуват други плавателни съдове. Той беше прехванат на 15 март, посочи флотът в свое изявление в събота.

Друг търговски кораб, MV Abdullah, беше отвлечен край Сомалия миналата седмица и сомалийските сили планираха да атакуват с чужди ВМС.