Скулптура на капитан ще краси района на Морска гара – Варна

Животът

20-03-2024, 14:15

Снимка:

Фондация „Старият капитан разказва“

Автор:

Varnautre.bg

Всичко от Автора

Скулптурата ще бъде излята изцяло от бронз и и ще бъде висока седнала около 1.60 метра.

Съгласие за поставяне на скулптурен ансамбъл „Последният мостик на стария капитан" на паркинга на Морска гара даде комисията по култура и духовно развитие към местния парламент.

Ансамбълът представлява една пейка, на която е седнал в последната си несменяема морска вахта старият капитан, вперил взор в морето. Скулптурата ще бъде излята изцяло от бронз и и ще бъде висока седнала около 1.60 метра. Ще са намира на десния ъгъл на една метална пейка с дължина 2 метра.

Старият капитан ще бъде с българска капитанска униформа и с нагръдните знаци на своята длъжност. В двете си ръце ще държи бинокъл.

Идеята за ансамбъла е от няколко години. Инициатори са фондациите „Преприемчив европеец" и „Старият капитан разказва". С тяхна помощ са осигурени и необходимите средства. Автор на произведението е скулпторът Венцислав Марков.

След одобрение на проекта от Общински съвет предстои окончателно одобрение от Министерство на културата.

Комисията реши още да изключи от дневния ред предложената точка за анулиране на досегашния избор по набиране на членове на Експертен съвет към фонд „Култура“.

Искането на „Възраждане“ за обявяване на нова процедура за подбор на експерти, тъй като при предходната не са спазени всички изисквания така и не бе разгледано. Точката отпадна от дневния ред по предложение на Жечка Георгиева от групата на ГЕРБ. Мотивите са, че не са налице пропуски в процедурата, а обявяването на нова такава ще забави значително работата на фонда и ще ощети очакващите да получат финансиране от него.