Комисията по петиции одобри идеята за стандарт от 1 минута за проверка на камиони на ГКПП

Новините

19-03-2024, 16:54

Снимка:

БГНЕС

Автор:

Varnautre.bg

Всичко от Автора

Финалната резолюция на Европарламента ще е през април.

Комисията по петиции на Европейския парламент гласува и прие с пълно единодушие предложението на евродепутата от ГЕРБ/ЕНП Андрей Новаков за въвеждане на времеви стандарт от 1 минута за обработка на камионите по вътрешноевропейските граници. В резултат на това решение предстои Европарламентът да се произнесе с финална резолюция на следващата си пленарна сесия през април в Брюксел.

Това отдавна не е моята петиция, а „българската петиция“ в Европарламента, защото за нея се застъпиха още двама български колеги от различни политически групи – Емил Радев (ГЕРБ/ЕНП) и Ангел Джамбазки (ВМРО/ЕКР), които станаха докладчици в сянка и работиха по текста на резолюцията, и по този начин гарантираха подкрепа за исканията на българските шофьори, коментира Андрей Новаков. Емил Радев добави, че „с проекта за резолюция защитаваме не само интересите на шофьорите, но и правото на България и Румъния възможно най-скоро да станат част от Шенгенското пространство и по суша, като се отправя призив към белгийското председателство и всички членове на Съвета за присъединяването ни не по-късно от средата на 2024 г.“ 

Резолюцията идва като мярка в отговор на опашките по границите след многократни призиви и инициативи за намиране на трайно решение за преодоляване на задръстванията по границите и осигуряване на достойни условия за труд на товарните шофьори. През септември 2022 г. Новаков лансира идеята да бъде въведен общоевропейски норматив от средно 1 минута за обработка на тежкотоварни автомобили на вътрешноевропейските граници и стартира подписка, за да може да представи идеята в Европейския парламент. Събирането на подписите отне шест месеца и бе проведено на територията на цялата страна. През февруари 2023 г. Новаков внесе в Европейския парламент 44 247 подписа с искане за дебат и позиция за решение на проблема с опашките по границите. Документът беше разгледан в Комисията по петиции през ноември, като заседаващите оставиха петицията отворена до постигане на крайно решение относно бъдещите стъпки за нейното обсъждане и гласуване.