Италианското сопрано Франческа Сиани дебютира като Джилда в „Риголето“ на 20 март

Варна Лайф

19-03-2024, 11:29

Снимка:

Държавна опера - Варна

Автор:

Varnautre.bg

Всичко от Автора

Варненската публика я познава от оперния концерт, с който приключи майсторският клас на професор Ирма Тортора през август 2023 г. в Държавна опера Варна.

Любимата на публиката Вердиева класика "Риголето" е в мартенския афиш на Държавна опера Варна, а в главната роля на Джилда ще дебютира италианката Франческа Сиани.
 
Родена в Салерно през 1997 г., тя започва да пее в ранна възраст в детския хор на Театър „Джузепе Верди“ в Салерно с маестро Антонело Меркурио. Впоследствие стартира своята музикална кариера като флейтист с отлични резултати. По-късно започва да учи пеене в Консерватория „Джузепе Мартучи“ под ръководството на Марилена Лауренца. Участва в международни конкурси и изнася множество концерти в Италия. От 2019 г. е част от хора на Театър „Джузепе Верди“ в Салерно. През 2022 г. е поканена да участва в гала концерта в „Teatri Kombetar“ в Тирана, Албания, а през 2023 г. Франческа Сиани се класира сред финалистите в Академията за специализация за млади певци в миланската Ла Скала.
Варненската публика познава Франческа Сиани от оперния концерт, с който приключи майсторският клас на професор Ирма Тортора през август 2023 г. в Държавна опера Варна.
 
Обучението и концертът бяха част от събитията, включени в договора за сътрудничество и обмен между Варненската опера и Държавна консерватория „Джузепе Мартучи“ Салерно, Италия.
 
За ролята си в „Риголето“ Франческа казва: „За мен е истинска чест и голямо вълнение да дебютирам в ролята на Джилда на престижната сцена на Държавна опера Варна. „Риголето“ е скъпа за мен опера, която беше важна част от обучението ми и мога да кажа, че израснах с тази роля певчески и артистично. Партията е взискателна от вокална гледна точка заради двете много трудни арии за колоратурно сопрано, но и от драматургична гледна точка, защото Верди, с характерната си чувствителност, влага различни нюанси в образа на дъщерята на шута. Джилда е не просто наивно влюбено момиче, тя е жена, готова да умре, за да спаси любимия си. Смела е, а постъпката ѝ е проява на истинска сила.“
 
В една от най-красивите Вердиеви опери Франческа Сиани ще си партнира на сцената с варненските солисти Пламен Димитров, Рейналдо Дроз, Евгений Станимиров, Силвия Ангелова, Иво Йорданов. Кръстин Настев ще дирижира оркестъра в спектакъла, режисиран от Сребрина Соколова.
Спектакълът е на 20.03 от 19 ч.
Билети на касата на Операта - пл. „Независимост” 1 и ФКЦ.
Можете да закупите своите билети и през онлайн мрежите на EVENTIM и Grabo.bg