Затваря пазар Калин" в кв. „Аспарухово“

Мисия Варна

19-03-2024, 10:11

Снимка:

Радио Варна

Автор:

Varnautre.bg

Всичко от Автора

Имотът е частен и през 1999 година има изработен ПУП, но той не е приложен и към момента няма издадено разрешение за строеж.

Пазар „Калин“ се намира в началото на квартал Аспарухово от близо 20 години. С него са свикнали както хората, които живеят в района, така и самите търговци. Съвсем скоро търговците получават предизвестие, че трябва да освободят помещенията и договорите им са прекратени. Причината е, че собственикът на терена, върху който е разположен пазара, не иска повече да го отдава под наем и е решил да строи жилищна кооперация.

Калица Петкова е собственик на единствения хранителен магазин на пазар „Калин“ повече от 10 години. За Радио Варна тя каза, че са получили предизвестие да освободят бараките, които са тяхна собственост. Сега тя търси ново помещение за магазина си, но сподели, че за хранителни магазини намирането на помещение е много трудно. Все още не е намерила ново място, но е решила да запази както бизнеса си, така и работните места на хората, които е наела.

Освен хранителен магазин на пазарчето има още фризьорски салон, работилница, магазин за телефони, заложна къща и аптека, която вече е затворила. Последният търговец, който наема помещение там е Християн. Избрал е да отвори заложна къща в Аспарухово, защото квартала му харесва. Наема помещението преди 4-5 месеца, а сега предстои да го освободи. Той, обаче е намерил ново място в квартала и ще остане да работи там.

Теренът върху който е разположен пазар „Калин“ е частна собственост, каза за Радио Варна кметът на район Аспарухово Ивайло Маринов. Има разрешение за поставяне на 9 преместваеми търговски обекти на площ от 150 кв.м. Имотът е частен и през 1999 година има изработен Подробен устройствен план, но той не е приложен и към момента няма издадено разрешение за строеж, каза Маринов. Той каза още, че собственикът на имота е направил предизвестие към наемателя на търговските обекти и на 30 април договора с наемателя ще бъде прекратен по взаимно съгласие. Кметът на район Аспарухово каза още, че е направил проверка и към момента няма издадено разрешително за строеж от собственика на имота нито в районното кметство, нито в община Варна.