Обявиха ранен прием за военни лекари

Животът

18-03-2024, 15:48

Снимка:

ВМА

Автор:

Varnautre.bg

Всичко от Автора

По време на следването на курсантите се изплаща ежемесечна стипендия от 750 до 800 лева.

Кампанията за ранен прием на военни лекари продължава. 20 са местата за следващата учебна година, обявени със заповед на министъра на отбраната, за курсанти по специалността „Военен лекар”.

Обучението се осъществява чрез тристранно споразумение между Военномедицинска академия (ВМА), Висшето военноморско училище „Н. Й. Вапцаров” (ВВМУ) и Медицински университет „Проф. д-р Параскев Стоянов“-Варна.

Пълна държавна издръжка по време на следването си и гарантирана дългосрочна професионална реализация в редиците на Българската армия са само част от предимствата на програмата.

Освен това, бъдещите медици под пагон не заплащат такси за обучение и в двата университета, имат безплатно настаняване в общежития, безплатно хранене, медицинско и униформено облекло, безплатно медицинско обслужване.

По време на следването на курсантите се изплаща ежемесечна стипендия от 750 до 800 лв., като имат възможност и за допълнителна стипендия за успех – между 150 и 200 лв.

След завършване получават две дипломи: магистър по „Медицина” и бакалавър по специалност „Организация и управление на военни формирования на тактическо ниво”, възможност за специализация във ВМА, повишаване на квалификацията в България и във всички страни-членки на НАТО.

Кандидатите трябва да преминат следните изпити:

•    Биология (в МУ-Варна)
•    Химия (в МУ-Варна)
•    Физическа годност
•    Психическа пригодност
•    Медицински преглед в МБАЛ-Варна към ВМА
•    Английски език
Ранният прием във ВВМУ продължава до 19 април 2024 г.