Беседи на български и английски език предлага за посетителите си Градската художествена галерия - Варна

Животът

17-03-2024, 14:15

Снимка:

live.varna.bg

Автор:

Varnautre.bg

Всичко от Автора

Те ще бъдат проведени в рамките на музеен тур, при който посетителите ще преминат през залите, водени от музеен специалист, който ще ги въвежда в различните периоди на българското изкуство.

Градската художествена галерия “Борис Георгиев” - Варна предлага на 20 март на своите посетители специализирани беседи, в които те ще могат да се запознаят с постоянната експозиция и временните изложби в най-големия художествен музей по Българското Черноморие, съобщиха от културната институция.

Беседите ще бъдат изнесени последователно на два езика - български и английски. Те ще бъдат проведени в рамките на музеен тур, при който посетителите ще преминат през залите, водени от музеен специалист, който ще ги въвежда в различните периоди на българското изкуство.

Турът ще започне с посещение на мащабната временна изложба живопис на женски образи от музейния фонд под названието “Тя”. Експозицията представя близо 60 живописни произведения и е експонирана на хронологичен принцип, така че зрителят има възможност през женския образ да познае динамиката и промените, които настъпват в българското изобразително изкуство. Изложбата “Тя” се провежда под патронажа на областния управител проф. д-р Андрияна Андреева и на кмета на Варна Благомир Коцев.

След това участниците в музейния тур ще разгледат постоянната експозиция, разположена на втория и третия етаж, в която са представени едни от най-плодотворните периоди в изкуството на България. Ще бъдат проследени тенденциите, които се развиват през десетилетията от самото начало на ХХ век до наши дни. Акценти в беседата ще бъдат творбите на представителите на движението “Родно изкуство” и Дружеството на “Новите художници” от 20-те и 30-те години на ХХ век. Ще бъде разгледана и забележителната колекция от живописни портрети на делегати, подписали Вестфалския мирен договор, създадени от фламандския художник от XVII в. Анселм ван Хуле, дарена на Варненската галерия от фамилията на дипломата Иван Станчов.

Посетителите ще видят и залата на патрона на галерията - роденият във Варна художник символист Борис Георгиев (1888-1962), в която са експонирани 16 негови произведения, дарени основно от дъщеря му Вирджиния Джакомети. Галерията разполага и със стойностна колекция от съвременно изкуство от 1980 - 2020 г. Ще бъде представена богатата сбирка от произведения на водещи имена в българското изкуство от 80-те и 90-те години на ХХ век, когато се утвърждават варненските автори от поколението, наложило по-свободен, съвременен начин на изразяване.

Турът ще завърши с българското изкуство след 2000 г. 

Беседите на 20 март не се заплащат допълнително, а входът е единствено с билет за посещение, уточняват от галерията.