Културен фестивал събира изгряващи артисти във Варна

Варна Лайф

17-03-2024, 12:32

Снимка:

Теодора Михайлова

Автор:

Varnautre.bg

Всичко от Автора

Emergence Art Fest се провежда за втора поредна година от 20 до 24 март.

За втора поредна година, от 20 до 24 март, във Варна ще се проведе Emergence Art Fest. Фестивалът за изгряващи артисти ще събере младежи от над 10 града - художници, скулптори, фотографи, режисьори, писатели, музиканти - които ще представят своите произведения в петдневна програма. 

Официалното откриване на фестивала ще се състои на 20 март (сряда) от 18:30 в големия арт салон на Радио Варна. Тази година темата на фестивала е "конвергенция". Ще се търсят точките на пресичане между различните видове изкуство, както и различни области на изкуството знанието.

По време на разнообразната програма посетителите ще могат да видят изложби за изобразително изкуство и фотография, да се запознаят с нови български филми по време на вечер на късометражното кино, да се включат в дискусия за ролята на изкуствения интелект в изкуството, да посетят арт базар, да се позабавляват на театрална и литературна работилница, да се срещнат лично с артистите и да посетят концерт на изгряваща българска банда. Всички събития от фестивала са с вход свободен.

“Създадохме този фестивал, защото много ни липсваше сцена за млади изгряващи артисти в града. Искаме да подкрепим културната сфера и да срещнем артистите едни с други, за да се създаде една по-жива общност, която да даде мотивация за все повече подобни изяви в града.”, споделя Деница Балинова, един от организаторите на фестивала.

Emergence Art Fest обединява две каузи - даването на сцена на изгряващи артисти в България, създавайки диалог между тях и другите сфери на дейност, и подкрепа на културната среда в гр. Варна извън туристическия сезон. Фестивалът събира стотици гости от различни поколения и създава пространство за изява и обмен на идеи.