Положиха тленните останки на патриарх Неофит в църквата "Света Неделя"

Животът

16-03-2024, 17:35

Снимка:

БГНЕС

Автор:

Varnautre.bg

Всичко от Автора

Ковчегът с тялото на патриарха беше пренесен на ръце от гвардейците. Това стана под звуците на траурен марш и камбанен звън.

Тленните останки на българския патриарх Неофит бяха погребани в пространството пред митрополитския храм „Света Неделя“ в непосредствена близост до гроба на българския Екзарх Йосиф I, предаде БГНЕС.

Ковчегът с тялото на патриарха беше пренесен на ръце от гвардейците. Това стана под звуците на траурен марш и камбанен звън.

Преди да бъде погребан митрополитите се помолиха за упокой на неговата душа. Те пеят „Вечная памят!“. След това беше изпълнен националния химн. Ковчегът на патриах Неофит беше положен в гроба.

Площадът около „Света Неделя“ е изпълнен от стотици хора, част от тях дойдоха заедно с литийното шествие, с което тялото на патриарха беше пренесено от храм-паметника „Свети Александър Невски“, а други дойдоха направо там.

По-рано тази сутрин в 9.30 часа започна заупокойна Светата Литургия в памет на духовния водач на българския народ, който ни напусна на 13 март след продължително боледуване.

Още от ранни зори в храм-паметника „Свети Александър Невски“ започна да се събира много народ.

Сред първите, които се простиха с патриарха, беше бившият премиер и цар Симеон Сакскобургготски. На литургията присъстваха също така президентът Румен Радев, председателят на Народното събрание Росен Желязков, премиерът в оставка Николай Денков, вицепремиерът в оставка Мария Габриел.

Слово в памет на патриарх Неофит произнесе наместникът на Българската православна църква Варненският митрополит Йоан. „Днес изпращаме в последния му земен път Светейшия наш отец - патриарх Неофит. Прекланяме се пред неговата светла личност“, каза той от амвона на „Свети Александър Невски“. Митрополит Йоан заяви, че патриарх Неофит е бил образец за всички със своето поведение и действия: „Напътствията му ще бъдат постоянен коректив на нашите мисли и действия“.

„Единственият начин, по който можем да му благодарим за всичко сторено от него за нас, е и ние да му подражаваме в живота и делата си, да следваме примера и принципите му, които той следваше като наш от Бога даден ни духовен отец и първосветител“, призова митрополит Йоан.

В 11.30 часа започна опелото на патриарх Неофит. То беше оглавено от Вселенския патриарх Вартоломей заедно с представителите на останалите поместни православни църкви.

След приключване на опелото започна литийното шествие. Ковчегът с тленните останки на патриарх Неофит бяха пренесени от гвардейците и положени в лафет. Със същия лафет през август 1943 г. са пренесени тленните останки на цар Борис Трети Обединител от „Свети Александър Невски“ до Централна гара, откъдето са поели към Рилския манастир. Лафетът е гаубично оръдие, което впоследствие е преработено в транспортно устройство. Според всички покойният патриарх Неофит също е бил Обединител на нашата Църква и нация, както и царят.

Литийното шествие премина по ул. "Раковски" и след това зави по "Цар Освободител" под звуците на траурни маршове. От там продължи покрай Царския дворец, сградите на парламента и президентството и зави, за да стигне до "Света Неделя", където също имаше много хора.

В началото на литейното шествие са първите мъже в държавата и църквата. Вселенският патриарх Вартоломей не участва в литийното шествие. Хиляди хора също се присъединиха към литийното шествие, за да се сбогуват със своя духовен баща.