Христо Рафаилов: "Градски транспорт" е в дълг на варненци

Мисия Варна

16-03-2024, 17:28

Снимка:

live.varna.bg

Автор:

Varnautre.bg

Всичко от Автора

Варна е единствената община в България която плаща режийните разходи на спортните комплекси, каза още заместник кмета.

„В общинското предприятие ТАСРУТ има изначално заложени проблеми, които не се решават. Дадох кредит на доверие, който не беше оползотворен и беше логично да се търси промяна“. Това каза в предаването „Позиция“ на Радио Варна зам.-кметът по финанси Христо Рафаилов, по повод освобождаването от длъжност на досегашния директор на ТАСРУТ Милко Лалев. „Във финансово отношение има много забележки към работата на дружеството. Предстои да бъде обявен конкурс за постоянен директор. По повод коментари, че дружеството, което генерира разходи – „Градски транспорт“ и това, което получава приходите – ТАСРУТ, трябва да бъдат обединени в една структура, заместник-кметът заяви: „По повод едно такова обединение има доста ограничения в нормативната рамка. Освен това, то би могло да намали приходната рамка на общината“. „В момента обаче „Градски транспорт“ харчи пари, без да има отношение към това как те се генерират. Харчейки чужди пари обикновено не си правим добре сметката. Няколко пъти съм казвал, че това дружеството е в дълг към варненци по отношение на услугата, която предоставя“, коментира още Христо Рафаилов.

Във връзка с бюджета на Варна, който беше гласуван на сесия в началото на седмицата, той подчера, че макрорамката от 707,7 милиона лева не се променя: „Имаше мното предложения за допълнителни плащания но в процеса преди сесията, а и по време на самото заседание, бяха приети тези предложения, които бяха припознати от партиите, като полезни за общината. Доста голяма част от самите предложения, които бяха определени като популистки самият Общински съвет осмисли и не прие.

Варна е единствената община в България която плаща режийните разходи на спортните комплекси, каза още заместник кмета. По думите му това струва на община Варна около 6 милиона и половина лева на година".

След гласуването на бюджета, групите общински съветници, които се въздържаха или не го подкрепиха, публикуваха декларации, критикуващи финансовия документ. Според Христо Рафаилов: „Големият въпрос е дали тези, които се въздържаха или гласуваха против бюджета, искат да има социални плащания или за образование. Най-вероятно не искат да изпълняваме и културните дейности. Една от политическите сили, които не подкрепиха бюджета, беше от най-мълчаливите. Редно е, когато имаш позиция и се въздържаш, да кажеш защо го правиш. Аз не разбрах защо не подкрепиха бюджета“.