Рибари и представители на Морска администрация Варна отново на среща по темата за лодкостоянките

Новините

16-03-2024, 17:21

Снимка:

Радио Варна

Автор:

Varnautre.bg

Всичко от Автора

Всички присъстващи се обединиха около идеята да поискат бързо решаване на проблема с регистрацията на лодкостоянките и с отпускането на средства за ремонт на тези, които вече са опасни.

Проблемите с нерегистрираните лодкостоянки на рибарите по Северното Черноморие са дългогодишни и Морската администрация във Варна работи по решаването им, но част от тях са опасни и не можем да не вземем мерки-това коментира капитан Валентин Енчев - директор на Морската администрация, който се срещна с представители на сдруженията "Черноморски изгрев", "Фарчето"  ,"Одесос", "Черно море" и "БГ фиш" в офиса на Българската морска камара, съобши Радио Варна. Всички присъстващи се обединиха около идеята да поискат бързо решаване на проблема с регистрацията на лодкостоянките и с отпускането на средства за ремонт на тези, които вече са опасни.

Според Тенчо Тенев от сдружение "Фарчето" проблемът е много стар:

Всички които практикуват страдат, без да имат никаква вина. Съоръженията които са обявени за вредни, са собственост на държава и безхаберието на институциите ощетява рибарите. Те не налагат глоби, но сме третирани като престъпници.

Директора на Морска администрация кап. Валентин Енчев е съгласен, че рибарите нямат вина: За това администрацията е достатъчно толерантна. Вършим работа като обследваме имоти и стоянки, където се застава, без да са регистрирани и които са изключително опасни. Забраните които администрацията е издала, са само за места които са изключително опасни. От обследвани над 110 имота, на 80 не създаваме проблеми, защото в техническо състояние те са добре. Но има 30 обекта които никой не желае да обезопаси, така щото, да могат да бъдат ползвани безопасно.