Днес подаряват 25 000 дръвчета на варненци

Животът

16-03-2024, 09:31

Снимка:

Гората.бг

Автор:

Varnautre.bg

Всичко от Автора

Раздаването ще е 10.30 до 13.15 часа на паркинга на един от големите хипермаркети в града.

25 000 плодни, медоносни и паркови дръвчета подарява Гората.бг на хората от Варна и региона. Раздаването ще е днес от 10.30 до 13.15 часа на паркинга на магазин „Метро“ на ул. „Атанас Москов“ 2, обявиха от неправителствената организация.

Директно на всеки желаещ ще се подаряват плодни фиданки- кайсии, сливи (жълта афъзка), дюли, облачински вишни, ябълки (подложка), череша (махалебка, дива), орехи и паркови и медоносни липи, акации, явори, люляци, бряст и др.

Повечето фиданки са 40-130 см., оптимални за прихващане и лесни за засаждане, като има и такива до 1,5 метра. Сливите (жълта афъзка), дюлите, кайсиите и орехите са директно плододаващи, ябълките и черешите не са облагородени (подложни са) и следва да се облагородят/ашладисат.

Всеки ще може да получи колкото желае дръвчета - 10, 20, 50 или колкото можете да засади. Заедно с дръвчетата ще бъде дадена подробна информация за видовете, заедно с инструкции за съхранение, засаждане и грижа, уточняват организаторите.

Целта на Гората.бг е доближаване до целта от 5 милиона дървета в България до 2925 г. (вече са помогнали за засаждането на над 3 милиона) и да направят Варна и областта по-зелени, красиви и чисти.

Гората.бг раздава дръвчета на варненци за трета поредна пролет. При предишните инициативи бяха раздадени по 15 000 фиданки. Събитията преминаха при голям интерес от страна на гражданите.