Зарица Динкова остава министър на туризма

Туризъм

14-03-2024, 17:21

Снимка:

Министерсткво на туризма

Автор:

Varnautre.bg

Всичко от Автора

Това означава, че туризмът като министерство остава под влиянието на ПП-ДБ.

Зарица Динкова ще остане министър на туризма при ротацията въпреки исканията на голяма част от бранша за нейната смяна. Това съобщиха за TravelNews представители от ПП-ДБ при продължаващите преговори по кадровите въпроси за съставянето на правителство от т. нар. сглобка с ГЕРБ. Това означава, че туризмът като министерство остава под влиянието на ПП-ДБ.

Окончателно отпада Динкова да бъде кандидат за евродепутат в листата на ПП-ДБ, каквито планове имаше тя преди време. Тя не е искана в евролистата от коалиционния партньор „Зелено движение“, откъдето напусна, а те твърдят, че са я изгонили.

От крилото на съпредседателя на ПП Асен Василев също не я подкрепят за евролистата. Тя се ползвала единствено с доверието на другия съпредседател – Кирил Петков, и неговият баща Петко Петков.

Именно чрез тях Зарица Динкова се пребори да остане на поста министър на туризма. Най-големите туристически сдружения не я подкрепяха да продължи да е министър, като сред тях са регионални структури на Българската хотелиерска и ресторантьорска асоциация (БХРА), Националния борд по туризъм (НБТ), Българска туристическа камера (БТК), Българска асоциация за туризъм (БАТ), Сдружението на заведенията в България (СЗБ), Българската асоциация на заведенията (БАЗ).

Дори нейни съпартийци от ПП като Любомир Попйорданов, който е председател на Асоциацията на планинските водачи „Планини и хора“, поискаха нов министър на туризма.

Подкрепа за Динкова оказаха Асоциацията на инкаминг агенциите (влизат представителствата на големите чужди туроператори у нас), Асоциацията на българските туроператори и туристически агенти (АБТТА), изпълнителният директор на „Албена“ АД Красимир Станев и концесионерът на летищата във Варна и Бургас – „Фрапорт“. Всички те получиха държавни средства от Зарица Динкова през последните месеци да рекламират България.