Започва обход на лодкостоянките и рибарските пристанища във Варненско

Новините

14-03-2024, 13:27

Снимка:

Varnautre.bg

Автор:

Varnautre.bg

Всичко от Автора

Анатоли Георгиев от ИАМА съобщи, че предстои да бъдат обследвани над 70 обекта.

Предстои да бъде изготвен график за обход на всички места на приставане на рибарски лодки и кораби във Варненска област. Това стана ясно по време на заседание на работната група, която беше създадена с цел да реши проблема с незаконните лодкостоянки и рибарски пристанища в областта, съобщи Радио Варна. В заседанието, което се проведе в Областна администрация – Варна, участваха над 50 представители на различни институции, сред които община Варна, ИА „Морска администрация“, МВР и „Геозащита“.

Анатоли Георгиев от ИАМА съобщи, че предстои да бъдат обследвани над 70 обекта. Той подчерта, че проблема може да бъде решен с активното участие на община Варна, защото в момента тя е ползвател на лодкостоянките и рибарските пристанища. Той каза, че Общия устройствен план на общината определя развитието на отделни зони в града. Отношение към проблема има и Експертния съвет за устройство на територията. „Ако наистина предстои промяна в ОУП, ще е добре да се обърне специално внимание на лодкостоянките и пристанищата“, подчерта Анатоли Георгиев.

От „Геозащита“ допълниха, че буните и дамбата са гранични зони и ремонта и реконструкцията им трябват становища от МВР и Министерството на отбраната.

Рибарите, които участваха в срещата, попитаха дали, докато текат процедурите, от ИАМА ще продължат стриктно да изпълняват заповедта, забраняваща използаването на лодкостоянките. Отговорът, който получиха от представители на „Морска администрация“, че това трябва да бъде решено от министъра на транспорта, който е принципал на агенцията. Рибарите подчертаха още, че във Варна няма стратегия за развитие на рибарската общност. Те дадоха пример с Бургас, където за две години са изградени 15 обекта за разтоварване и домуване.

Представителите на ИАМА подчертаха, че лодкостоянките не съществуват в правния мир, след което рибарите ги попитаха как тогава са определени като незаконни.

Рибарите съобщиха още, че за много от обектите, които сега са определи като незаконни, има договори от края на 80-те години, в които е записано, че те са обособени като лодстоянки.

Очаква се темата да бъде коментирана в събота на среща между Областна администрация, община Варна и „Морска администрация“.