Разпитват свидетели за трагедията с кораба "Хера" 20 години по-късно

Крими

13-03-2024, 14:57

Снимка:

Varna24.bg

Автор:

Varnautre.bg

Всичко от Автора

Близките на моряците казват, че това дело само събужда мъката им, която преживяват вече 20 години и че истината за трагедията никога няма да излезе наяве.

Във Варненския окръжен съд започна разпитът на свидетели по делото за потъването на кораба "Хера" през 2004-та година. Тогава загинаха 17 български и двама украински моряци, съобщи Радио Варна.

Над 20 са свидетелите, чието изслушване продължава и в момента, сред тях са роднини на моряците, обявени за безследно изчезнали. На делото не се явява и единственият подсъдим-Стефчо Минчев от фирмата-оператор на кораба, който е обявен за международно издирване, но без резултат.

Близките на моряците казват, че това дело само събужда мъката им, която преживяват вече 20 години и че истината за трагедията никога няма да излезе наяве. У тях остават много съмнения за причината. По думите им никой не им е обяснил какво точно се е случило. Намират разминавания и в информацията за спасителната акция, включително и в турски медии.

Искат възмездие и се молят делото да свърши.

Помощник-капитанът на кораба „Вежен“, който е бил близо до „Хера“ при преминаването му през Босфора и е видял потъването му -  Данаил Иванов, беше изслушан от съдебния състав. Самият факт, че кораб може да потъне толкова бързо, е шокиращ, казва той. Времето тогава е лошо, нямало е възможност да се спусне лодка, спомни си той. Опасно е било и за маневриране близо до кораба, предвид ситуацията и хоратя във водата.