Правната комисия одобри правилата за ел. тротинетки във Варна

Мисия Варна

13-03-2024, 14:47

Снимка:

pixabay

Автор:

Varnautre.bg

Всичко от Автора

Промените в наредбата се правят по предложение на групата на ГЕРБ и предвиждат ограничение на скоростта на електрическите превозни средства до 25 км/ч.

Промените в общинската наредба за организация на движението, с която се въвеждат нови правила за електрическите тротинетки във Варна, беше във фокуса на днешното заседание на Правната комисия към местния парламент. Съветниците дадоха съгласието си промененият документ да влезе в сила след изтичане на срока за определяне на местата за паркиране на тротинетките, за който беше решено да е тримесечен, както и след разгласяването на наредбата чрез публикуването ѝ на интернет сайта на Общинския съвет. Гласувано бе също контролът по изпълнение на документа да се осъществява от „всички органи, които са овластени да извършват контрол по реда на Закона за движение по пътищата и по настоящата наредба, определени със законов нормативен акт“.

Промените в наредбата се правят по предложение на групата на ГЕРБ и предвиждат ограничение на скоростта на електрическите превозни средства до 25 км/ч.  Водачите няма да има право да ги управляват по тротоари, в паркове, градини, площади, детски площадки, както и площи, предназначени само за пешеходци, с изключение на обозначените за това места. 

Документът беше обсъден по същество от Транспортната комисия и от ПК „Обществен ред, сигурност и безопасност на движението“.  Предстои да бъде внесен за гласуване от местния парламент.