Криминалистичната лаборатория във Варна разполага с нова апаратура за изследване на наркотици

Крими

12-03-2024, 15:53

Снимка:

pixabay

Автор:

Varnautre.bg

Всичко от Автора

В лабораторията отскоро се правят и кръвни изследвания за наличие на алкохол в кръвта.

Апаратура за изследване на наркотични вещества (газов хроматограф) е част от новите апарати и технологии, с които е оборудвана криминалистичната лаборатория към Областната дирекция на МВР във Варна. Новата техника бе осигурена по съвместна работа с Норвегия и по проект, чиято цел е развитие на експертно-криминалистичните изследвания и техническо обновяване на петте регионални лаборатории у нас към МВР – във Варна, Пловдив, Плевен, Бургас и СДВР.

Апаратите изследват количествения състав на наркотика (процентното съдържание на наркотичното вещество) и вида на наркотичното вещество, каза за радио Варна, главен инспектор Ангел Ангелов, началник на сектор „Базова и научно-техническа  лаборатория“ към ОД на МВР –Варна. До 2018 година подобна апаратура за изследване на синтетична дрога е имало само в Националния институт по криминалистика на МВР, там са се правили експертизите и са се бавили близо 2 години.

Във варненската криминалистична лаборатория се правят експертизите на заловените наркотици и от областите Шумен и Добрич, каза още главен инспектор Ангелов и резултатите излизат много бързо, което прави работатата на криминалистите по-експедитивна.

Във Варна най-често установените наркотици, заловени от улицата, са марихуана и метамфетамин, каза главен инспектор Ангелов.

В Добрич и Шумен т.нар. „чайове за пушене“ – синтетичен опиат.

От близо година в криминалистичната лаборатория има и система за изследване на цифрови и комуникационни устройства, което намалява времето за краен резултат от близо две години на два месеца, поради факта, че въпросните изследвания досега са се правили само в София, обясни още специалистът.

В лабораторията отскоро се правят и кръвни изследвания за наличие на алкохол в кръвта.

Това, което е необходимо, за да се завърши пълният цикъл от изследвания, е да започнем да правим и токсикохимични изследвания – за наличие на наркотици в кръвта, каза още главен инспектор Ангелов. Той посочи, че в момента такива се правят само в Токсикологията на Военна болница във Варна. Работим за получаването на такъв апарат и при нас и така ще затворим кръга от всички изследвания, които могат да се правят в една криминалистична лаборатория, каза още той.

Общо 22 служители работят в лабораторията във Варна, която разполага още с апаратури за лицево разпознаване, балистични експертизи, пръстови отпечатъци, видеоразпознаване и др.