Цветана Бандаловска ще пее в „Дама Пика“ на Варненската опера

Варна Лайф

12-03-2024, 15:06

Снимка:

Държавна опера - Варна

Автор:

Varnautre.bg

Всичко от Автора

Впечатляващата модерна режисура на Вера Немирова и изключителните костюми на Юлиян Табаков превръщат постановката в събитие, което не трябва да се пропуска.

Емблематичната опера на Чайковски "Дама Пика" отново ще зарадва варненската публика на 15 март. Оркестъра на Варненската опера ще дирижира маестро Григор Паликаров. Участват солистите Валерий Георгиев, Пламен Димитров, Свилен Николов, Николай Павлов, Гео Чобанов, Велин Михайлов, Михаела Берова, Лилия Илиева-Михайлова и др. Впечатляващата модерна режисура на Вера Немирова и изключителните костюми на Юлиян Табаков превръщат постановката в събитие, което не трябва да се пропуска. В ролята на Лиза гостува сопраното Цветана Бандаловска.
„Аз възприемам Лиза като вътрешния образ на Герман, т.е. като неговата душа. Лиза е интровертна, потайна като нощта, тя се влюбва в Герман, защото по някакъв начин той ѝ напомня за самата нея, близостта им произхожда от страданието и мечтите, които всеки от тях има, а те са за по-добър живот в любов, свобода и изобилие. Затова и тъмнината в Герман я привлича, защото те са свързани с този копнеж за промяна. Лиза, като най-светъл персонаж в операта, играе ролята на вътрешния глас, който Герман за съжаление заглушава и се отдава сляпо на страстта си, затова и душата му загива. Моята Лиза е крехка, но и силна едновременно, в нея има светлина, но и черни сенки на съмнението, слабост, депресия и безизходица. Финалът при Чайковски, за разлика от Пушкин, е забележителен с това, че ни води към поука – какъвто и да е грехът на човека в този живот, пред прага на смъртта всички наши части, които са фрагментирани в битието, се събират отново, за да ни поднесат цялостната картина на нашия житейски път и урок. Особено се вълнувам, че ще бъда част от спектакъла, поставен от нашата бележита режисьорка Вера Немирова, с която вече сме се срещали в постановката „Ариадна от Наксос” в София. С трепет и радост очаквам срещата с партньорите ми на сцената и целия чудесен екип на Варненска опера. Сърдечно благодаря на г-жа Даниела Димова за поканата“, казва певицата за ролята си на варненска сцена.
 
Цветана Бандаловска е българско сопрано, родена в Русия. Критиката я нарича „певица- хамелеон, различна и изненадваща във всяко свое появяване”, „певица с изключителна музикалност, техническа филигранност и отличаваща се в способността си да сменя различни музикални стилове”. Редовно е канена на различни международни фестивали в България и по света. Като съвсем млада певица басът Никола Гюзелев я избира за свой рецитал с руска музика. Отличавана е с награди като „Кристална лира” за ролята на Лиу в „Турандот” на Пучини, „Златно перо”, „Златна муза”, има и специална „Грамота за принос към българската култура” от министъра на културата на България. Бандаловска е първа солистка и постоянен член на трупата на Софийската опера със завиден репертоар от главни роли. Участва в първата за България постановка на „Пръстенът на нибелунга” на Вагнер в София. Певицата успешно се изявява и в камерния жанр и изнася концерти с програми от класически и съвременни композитори, реализира записи за БНТ и БНР. От 2023 г. е хоноруван преподавател по класическо пеене в ДМА „Панчо Владигеров”.