Варненският великопреславски митрополит Йоан ще продължи да управлява сливенската епархия

Животът

12-03-2024, 14:49

Снимка:

Varnautre.bg

Автор:

Varnautre.bg

Всичко от Автора

Касирането на епархийския избор за сливенски митрополит е окончателно.

Касирането на изборите за нов Сливенски митрополит, проведени на 18 февруари, е окончателно, реши Светият Синод на Българската православна църква (БПЦ).

Нови избори ще се проведат след пълна финансова и административна ревизия на цялата Сливенска епархия.

Ръководителят на овдовелия престол Варненският и Великопреславски митрополит Йоан има три месеца, за да направи тази проверка и едва след това ще се премине към нови избори. Това съобщи Старозагорският митрополит Киприан, говорител на Св. Синод на БПЦ след днешното заседание на митрополитите.

"Съгласно член 89, ал. 2 от Устава на БПЦ и Българската патриаршия касирането на избора за сливенски митрополит е окончателно", каза той.

"Единодушно бе решено, че се възлага на Варненския митрополит Йоан да управлява в качеството на наместник и да проведе нов избор за Сливенски митрополит", уточни второто решение митрополит Киприан.

Той добави, че се възлага на митрополит Йоан пълна финансова ревизия на Сливенската епархия и на имотното ѝ състояние.

"На митрополит Йоан се възлага да извърши проверка на списъците с епархийски избиратели дали отговарят на устава на патриаршията, както и приетата наредба за избор на 18 февруари е неприложима към този момент и трябва да бъде препратена за разглеждане на следващия църковен съвет", каза митрополитът.

Всички решения са единодушни.