Втори ден продължават дебатите по бюджета на Варна за 2024 година

Мисия Варна

12-03-2024, 10:28

Снимка:

Общински съвет - Варна

Автор:

Varnautre.bg

Всичко от Автора

В първия ден от сесията, продължила до 20:00 часа, дебатите бяха основно върху корекциите, нанесени в най-важния документ по време на обсъжданията в комисиите.

Общинските съветници продължават работа по бюджета на Варна на 2024 г. Заседанието ще започне в 10:00 часа в зала „Пленарна“ на Общината.

В първия ден от сесията, продължила  до 20:00 часа, дебатите бяха основно върху корекциите, нанесени в най-важния документ по време на обсъжданията в комисиите. Част от приетите промени бяха редуцирани с аргумента, че бюджетът не може да поеме всички предложения. Изказано бе мнението, че за да има повече възможности за инвестиции, е необходима актуализация на местните данъци и такси, каквато не е правена от години. Тазгодишният бюджет също не предвижда промяна на данъчната тежест.

Друга точка от дневния ред е отпускането на еднократни здравни помощи и на финансови средства за инвитро процедури. Ресорната комисия даде съгласието си 66 двойки с репродуктивни проблеми и 151 варненци, нуждаещи се от лечение, да бъдат финансово подпомогнати от общината, но крайното решение ще вземе местният парламент.

В понеделник съветниците избраха Емилия Христова за временен кмет на район „Одесос“ и гласуваха Годишната програма за управление и разпореждане с имоти – общинска собственост. Документът е обвързан с бюджета и два пъти стана повод за отлагане приемането на финансовата рамка.