И във Варна програмата за саниране се проваля

Мисия Варна

11-03-2024, 11:59

Снимка:

БГНЕС

Автор:

Varnautre.bg

Всичко от Автора

Финансовата рамка за саниране в Североизточния регион е на стойност малко над 47 000 000 лева.

Само две заявления от сдружения на собственици са подадени за участие във втория етап на Националната програма за енергийна ефективност на многофамилни жилищни сгради в община Варна, съобщи БНТ.

Единият проект е отхвърлен заради наличието на незаконна сграда в имота. Финансовата рамка за саниране в Североизточния регион е на стойност малко над 47 милиона лева, като няма квоти за отделните населени места.

Александър Симеонов е съсобственик в двуфамилна къща и е кандидатствал в първия етап, но проектът му не бил сред одобрените. След това мъжът решил да участва и във втория етап.

"След като бяхме одобрени и разбрахме за следващия етап, че 20% имаме самоучастие помислихме, че шансът ни ще е по-голям, защото повечето хора не могат да се разберат", споделя Александър Симеонов.

Част от изискванията са сградата да е на най-малко четири етажа, да е строена до 1999 година и да има поне двама собственици. Александър Симеонов вече е внесъл в сдружението на собствениците сумата за самоучастие – 31 000 лева. Сега очаква от държавата близо 120 000 лева. Така общата сума за цялостното саниране на неговия имот е 150 000 лева.

"За моята сграда включва трите тераси на лицето, три тераси на гърба и смяна на покрива. Покривът в момента е от ламарина, после ще го правят от сандвич панели. Също има подмяна на дограмата, изолация. Долу в мазата има фибран, полагане, за да се отдели влагата. Това е като цяло проектът, който цели да спести 30% от енергийна ефективност", уточнява Александър Симеонов.

От община Варна казаха, че сдруженията на собствениците в града са притеснени от размера на сумите за съфинансиране. Безпокоят ги и разходите, които програмата не покрива и те трябва да направят за своя сметка.

"Единият задължителен разход е поне 20% от общото финансиране, но освен това има съпътстващи разходи, които няма да бъдат покрити от програмата и това е за енергийното обследване, с което те кандидатстват, също паспортът на сградата, освен това трябва да направят инвестиционен проект, след като бъдат одобрени, и трябва да осигурят всички необходими процедури, за одобряване на тези проекти, оценка за съответствие, трябва да имат авторски надзор, строителен надзор, осигуряване на въвеждане в експлоатация, публичност и информираност за строежа", отбеляза Пламен Китипов, заместник-кмет в Община Варна.

Александър Симеонов е категоричен, че не е имал трудности при кандидатстването по програмата за енергийна ефективност.

"С жена ми изчетохме условията и правилата. Аз предварително бях направил паспорт на сградата за енергийна ефективност и като дойдоха сроковете, ние си подадохме документите, месец преди края бяхме готови", изненадан е Александър Симеонов. Той не се ангажира с отговор защо други сгради, които са по-големи и с много повече точки, се отказват от програмата поради недоверието на собствениците.

Срокът за кандидатстване във втория етап на санирането е удължен до 28 март. Допустимите суми за кандидатстване за една сграда са между 50000 и 9,5 милиона лева.