Започва реставрацията на сградата на някогашната Софийска банка във Варна на ул. "Преслав" 24

Мисия Варна

07-03-2024, 16:51

Снимка:

live.varna.bg

Автор:

Varnautre.bg

Всичко от Автора

Строителните работи ще продължат до октомври 2025 г.

Сградата на някогашната Софийска банка във Варна на ул. "Преслав" 24, която се руши от десетилетия, вече е надлежно опакована с предпазно строително платнище, което пази фасадата ѝ. Реконструкцията вече е в ход, а демонтирането е тухла по тухла, съобщава радио Варна.

Строителните работи ще продължат до октомври 2025 г., а разрешителното е издадено през 2019 г. Според предварителната информация някогашната банка - проектирана от арх. Дабко Дабков и построена през 1922 г., ще бъде превърната в офисно здание.

Някогашната банка, която е в непосредствена близост до сградата на Oбластната администрация във Варна, е разположена на парцел от 724 кв. м., на три етажа и тавански етаж, разпределени в общо 1276 кв. м. РЗП.

Опакована е и статуята на древногръцкия бог Меркурий, възседнал огромен орел, на покрива на фасадата, която е дело на Кирил Шиваров.

За реставрацията на Софийската банка от времето, когато главната улица на Варна е именно ул. "Преслав", се говори от години. През 2015 г. тогавашните собственици - кипърски и турски граждани, обявиха, че ще започнат реставрация, но до такава така и не се стигна.

Тогава беше направен и техническо обследване на сградата, по която се виждаха прорасли дървета и треви.

Година по-късно беше съгласуван и подробен устройствен план, последва археологическо проучване и инвестиционен проект. Няколко години по-късно сградата беше продадена на настоящите си собственици, които започват и реконструкцията на сградата, която е в списъка на паметниците на културата във Варна.

Софийската банка е построена от търговците братя Илчеви на мястото на някогашният хотел "Русия" във Варна, в който в края на XIX век е отсядал Иван Вазов. По време на социализма в нея се помещаваше ДСК.