Работна група започва да описва рибарските стоянки около Варна

Новините

07-03-2024, 16:37

Снимка:

Varnautre.bg

Автор:

Varnautre.bg

Всичко от Автора

Рибарите казаха още, че ако не се реши проблемът в най-кратки срокове, в неделя всички заедно ще акостират в района на Морската гара

Работната група, сформирана за разрешаването на проблема с лодкостоянките около Варна, не е прекратявала дейността си, съобщи днес областният управител проф. Андрияна Андреева на среща с представители на рибарски сдружения. Повод за разговора беше издадената от „Морска администрация“ заповед за спиране на достъпа до 34 рибарски съоръжения по Северното Черноморие, тъй като са опасни за хората и околната среда. БТА припомня, че по данни на администрацията стоянките в региона са близо 100, но през годините те не са били узаконени и вписани в регистър.

Проф. Андреева допълни, че вече е издала заповед за удължаване дейността на работната група. Идеята е да бъде направен обход на всички съоръжения и да се предприемат стъпки по регистрацията на тези, чието състояние е сравнително добро. Областният управител увери, че ще се срещне с ръководството на „Морска администрация“ и ще предложи да бъдат направен конкретни предписания какво трябва да се извърши по съоръженията. Тя подчерта, че заповедта за спиране на достъпа на рибарите до част от съоръженията има своите основания. Освен това Андреева пое ангажимент да разговаря и с ръководството на Община Варна, за да се търси начин за решаване на проблемите.

На срещата председателят на сдружение „Черноморски изгрев“ Емил Милев посочи, че общината би трябвало да се ангажира сериозно с реализацията на два вече разработени проекта. По думите му терените, на които ще бъдат изградени рибарски съоръжения, са общински, а парите могат да бъдат осигурени чрез оперативната програма за рибарство. Александър Тръпчев допълни, че пристанището „Карантината“ не е удобно за рибарите. Той припомни, че лодкостоянките в региона са официално обявени пред ЕС като такива, но иначе държавата не ги е узаконила. Президентът на федерацията по ветроходство Росен Марангозов допълни, че и те имат проблем със заповедта на „Морска администрация“, тъй като ползват от години съоръжение, което също не е регистрирано. Председателят на „Черноморска мида“ Мирослав Вангелов посочи, че членовете на сдружението притежават малки лодки и са готови да избягват стоянките и да акостират на съвсем нелегални места.

Рибарите казаха още, че ако не се реши проблемът в най-кратки срокове, в неделя всички заедно ще акостират в района на Морската гара във Варна.