Рибарите очакват да отпадне забраната за достъп до над 30 лодкостоянки

Новините

06-03-2024, 16:24

Снимка:

Varnautre.bg

Автор:

Varnautre.bg

Всичко от Автора

Напрежението между рибарите и рибарските сдружения по Варненското и Северното Черноморие с представители на община Варна и най-вече началника на отдела "Рибарски пристанища" Лъчезар Братоев продължава.

Рибарските сдружения от Варна ще настояват пред областния управител да отпадане забраната за ползване на над 30 лодкостоянки. На срещата утре в Областна администрация ще поискат разумен срок, в който да е разрешен достъпът до тях. Това коментираха Емил Милев, председател на рибарско сдружение "Черноморски изгрев" и Александър Тръпчев, председател на рибарско сдружение "Одесос и Черно море" в предаването на Радио Варна "Море и бряг". Те каза, че са уведомени от Областна управа, че ще бъде свикана нова комисия и създадена нова работна група от експерти, която да търси бързи решения на проблемите на сектора.

Напрежението между рибарите и рибарските сдружения по Варненското и Северното Черноморие с представители на община Варна и най-вече началника на отдела "Рибарски пристанища" Лъчезар Братоев продължава. Милев и Тръпчев заявиха, че отношението към рибарската общност е под всякаква критика, като визираха Братоев. 

По думите им умишлено се тиражират неистини от негова страна за тарифите, които ползват за пристанищата, за да се настрои общественото мнение срещу тях, а след това лесно да бъдат прогонени.

Според тях, той категорично не може да защитава интересите на бранша, като човек, свързан с яхтената общност. Те продължават да искат оставката му, дори да се преразгледа необходимостта от тази длтжност.

Милев коментира конкретно и думите на Братоев в интервю Радио Варна за таксите и несъгласието му да бъдат намалени тези за големите съдове. По думите на Милев малките кораби са много по-малко.

Масрафа си го плащаме ние от години. Цитира се една тарифа от 350 лева. Само за таксата престой отива 1300 лева на месец. Таксата отива над 2000 лева за една лодка. Искаме тарифите да бъдат съобразени със всички рибарски пристанища по Черноморието. Рибарската общност е едно цяло и исканията са поставени от рибарските сдружения и искаме оставката на човек, който не работи в наш интерес, категоричен е Милев.