Биляна Раева: Липсата на временен кмет на „Одесос“ създава проблеми на района

Новините

05-03-2024, 19:49

Снимка:

Дарик радио

Автор:

Varnautre.bg

Всичко от Автора

Тя коментира и последните две заседания на Общинския съвет, на които така и не се стигна до обсъждане и гласуване на бюджета на Варна за 2024 г.

Липсата на избран временен кмет на „Одесос“ създава проблеми за пълноценната работа в централния варненски район.  Това заяви в ефира на Дарик общинският съветник от ГЕРБ Биляна Раева. Тя уточни, че има заповед за временно изпълняващ длъжността кмет, но липсата на избран заместник засега спира две преписки от района, които са за ремонтни дейности и  сериозна инвестиция в подобряване на осветлението.

По този казус е изпратено писмо към Общинския съвет и престои решаване и на този казус. На следващата общинска сесия отново ще бъде направен опит за избор на временен кмет, посочи Раева. 

„Много е интересен този казус и със самия процес на избор, който не се получава вече втори път, но и със самия казус, който предизвика този избор, защто кметът на ПП-ДБ беше отстранен поради конфликт на интереси и несъвместимост. Това, което наблюдаваме в Общинския съвет, е че Алтернативата, ПП-ДБ, БСП и Земеделците с техните общо 32 гласа не могат да изберат тяхното предложение Емилия Христова за временно изпълняващ длъжността кмет на „Одесос“, коментира съветникът от ГЕРБ.

Биляна Раева сподели, че би участвала в бъдещите предсрочни избори за кмет на „Одесос“, ако бъдe номинирана. „Предстоят доста сериозни избори пред нас и мобилизираме цялата мощ, която имаме в тази структура“, заяви тя по отношение на промените в местното ръководство на ГЕРБ и визирайки изборите за Европейски парламент в  началото на юни.

Раева коментира и последните две заседания на Общинския съвет, на които така и не се стигна до обсъждане и гласуване на бюджета на Варна за 2024г. Едната от причините е, че не е изтекъл 14-дневният срок от публикуване на годишната програма за управление на общински имоти.

„За 4-5 месеца човек да не е прочел един правилник от 15 страници и да не се е запознал с него е много несериозно. Би могло администрацията да не е готова с бюджета и правейки едни такива маневри да цели отлагане на гласуването му, докато не са постигнали по някакъв начин сигурност, че ще бъде одобрен. Вторият вариант е това да се прави умишлено, за да се спечели време“.

Спешното внасяне на докладната записка за ликвидация на дружеството „ЦУМ – Варна“ на последното заседание на местния парламент е било продиктувано от иск, свързан със собственоста на терена на Дупката. В рамките на две седмици Община Варна е отказвала да приеме призовката и да се запознае с документите по въпросния иск. Той е от фирмата, която притежава 900 кв. м от Дупката, разкри общинският съветник.

Компанията има инвестиционен интерес към терена и още през ноември миналата година е изпратила предложение до Общината за публично-частно партньорство. Предложението на фирмата е да изгради за собствена сметка културно-търговски център на 4-5 етажа, като в замяна ще предостави на Община Варна собствеността на целия подземен етаж, както и последния етаж от сградата. Подземният етаж с археологията ще се използва за културно-представителни функции, а последният ще е за клубове на архитекти, художници и други дейци в областта на културата.

„Варненци ясно казахме още преди няколко години в обществено допитване, че не искаме в Дупката МОЛ“, категорична беше Раева.