Екипажът на НИК “Св. св. Кирил и Методий” отбеляза 3 март в Атлантическия океан

Животът

04-03-2024, 12:27

Снимка:

ВВМУ "Никола Й. Вапцаров"

Автор:

Varnautre.bg

Всичко от Автора

Очаква се корабът да пристигне в Европа около 19 март, а във Варна – в началото на април.

В 10 часа местно време на палубата на българския научноизследователски кораб “Св. св. Кирил и Методий”, в Атлантическия океан край бреговете на Бразилия, се състоя тържествена церемония за отбелязване на националния празник на България 3 март. С минута мълчание екипажът почете всички герои отдали живота си за свободата на България!

Корабът се връща към България от българската база “Св. Климент Охридски” на остров Ливингстън от Южните Шетландски острови в Антарктида, където достави материали за строежа на нова лаборатория и подпомогна научните изследвания на 32-рата българска антарктическа експедиция и нейни партньорски експедиции от други държави.

“На 3 март се навършват 146 години от освобождението на България от османска власт. В Сан Стефано през 1878 г. е подписан мирния договор между Русия и Османската империя, което слага край на руско-турската освободителна война и началото на свободна България. Трети март е свещена дата”, каза пред екипажа командирът на българския кораб капитан II ранг Николай Данаилов.

Той отбеляза, че днес е ден за почит пред всички герои, отдали живота си за нашата свобода, ден на смирение пред техния подвиг и саможертва.

“Това е ден на възкресение на нашата България, защото тя, предците ни, ние, нашите деца и во веки, нашата България заслужава свободата.

Това не е само ден, това е времето – цялото, пълното, защото отново ни има. Трети март е ден и за радост, защото свободата има вкус на радост. Трети март е символ на свободата, на зората, на надеждата, на България. Иска се сила, за да поемеш живота си в своите ръце и да посрещаш трудностите при избора си за важни решения, както и да изваждаш поуки от грешките си и да вървиш напред. Свободата е право, но и отговорност. С гордост заявяваме че сме българи, свободни българи!”, каза капитан II ранг Данаилов.

След прехода през Атлантическия океан и навлизане в Средиземно море е предвидена спирка в Картахена в Испания, където ще се качат за учебна практика през плаването до България 24 курсанти, двама преподаватели и един ръководител на практиката от ВВМУ „Н. Й. Вапцаров“.

Очаква се корабът да пристигне в Европа около 19 март, а във Варна – в началото на април.