С военен ритуал, поднасяне на венци, концерт и заря Варна почита Трети март

Животът

03-03-2024, 13:24

Снимка:

Varnautre.bg

Автор:

Varnautre.bg

Всичко от Автора

На тържеството се събраха областният управител проф. Андрияна Андреева, кметът Благомир Коцев, депутати, много граждани.

С военен ритуал и издигане на националното знаме започна днес честването на Трети март във Варна.

На тържеството се събраха областният управител проф. Андрияна Андреева, кметът Благомир Коцев, депутати, много граждани. Празника уважиха свещеници от Варненската и Великопреславска митрополия, както и районният мюфтия на града Исмаил Ахмедов.

Сред гостите на тържеството беше и Иван Караджов - военен ветеран, участвал във Втората световна война, който е на 100 години и 9 месеца. За БТА той разказа, че се е бил в битката край Драва, като тогава е бил на 21 години - най-млад в своята част. Участието му във военните действия продължило девет и половина месеца - през 1944-1945 година. За мен Трети март е много голям празник, посочи Караджов. Той припомни, че на война се дават много жертви и никой не знае дали и кога ще се върне у дома. Животът е нещо много ценно и дано и днес да има българи, които са готови да дадат всичко и да обичат Родината, каза още Караджов.

Празникът във Варна продължава с поднасяне на венци и цветя пред паметниците на воините, загинали за освобождението на България. Началото на празничния концерт спектакъл е предвидено за 17:00 часа. В 19:30 ч. на площад „Антон Новак“ в Морската градина ще се състои тържествена заря-проверка.

Съорганизатори на събитията в крайморския град са Общината, Военноморските сили и Варненската и Великопреславска света митрополия.