Спектакъл "Но ний знаем..." по случай 3 март във Варна с вход свободен

Животът

03-03-2024, 11:17

Снимка:

live.varna.bg

Автор:

Varnautre.bg

Всичко от Автора

Той е пътешествие в историята и времето, вълнуващ разказ за борбата за свобода, за величието на българския дух и за силата на националната ни памет.

Община Варна и Варненският свободен университет "Черноризец Храбър" Ви канят на концерт-спектакъл "НО НИЙ ЗНАЕМ...", посветен на Националния празник на България. Днес от 17 ч. в зала 1 на ФКЦ ще се насладим на великолепните изпълнения на младите артисти – студенти и ученици от Академичния танцов театър на Варненския свободен университет „Черноризец Храбър“, Средното училище за хуманитарни науки и изкуства "Константин Преславски", Ансамбъл "Българи" - Варна и Марти Тошев от Детска театрална академия "Питър Пан" към Държавен куклен театър – Варна.

Спектакълът "Но ний знаем..." е пътешествие в историята и времето, вълнуващ разказ за борбата за свобода, за величието на българския дух и за силата на националната ни памет.

"Чрез танци, музика, слово и драматични похвати, ще се докоснем до знаменателни събития от нашето минало и ще преживеем отново величието на българските герои", споделят преподавателите от катедра "Изкуства" на Варненския свободен университет "Черноризец Храбър" доц. д-р Ивайло Иванов, проф. д-р Катя Кайрякова и проф. д-р Мария Кърджиева. Художествено-творческият екип е автор на сценария и режисурата на концерт-спектакъла, в който ще вземат участие повече от 100 талантливи варненски студенти и ученици. Събитието се провежда за 10-та година.

Акцент в програмата ще бъде изпълнението на студентите от Академичния танцов театър на ВСУ "Черноризец Храбър". Съставът е носител на множество престижни награди, сред които е и едно от най-високите отличия - "Златна лира" на Съюза на българските музикални и танцови дейци.

Академичният танцов театър на Варненския свободен университет е творческата лаборатория на студентите от специалност “Хореография”, в която те реализират своите проекти. Над 400 са възпитаниците на професионалното направление “Музикално и танцово изкуство” през последния четвърт век, като интересът към специалността и обучението във Варненския свободен университет непрекъснато нараства. 90 на 100 от завършилите специалност „Хореография“ се реализират професионално, голяма част от тях работят като ръководители или хореографи на ансамбли, клубове за народни танци, а други - като учители по български танци в средното образование, каза доц. д-р Ивайло Иванов, ръководител "Художествено-творческа дейност" на Варненския свободен университет.

Академичният танцов театър и СУзаХНИ „Константин Преславски“ подготвят и следващото си творческо предизвикателство към публиката - концерт-спектакъла „Ритмите на Луда Камчия“, който ще се проведе на 21 март 2024 г. от 18,30 ч. отново във Фестивалния и конгресен център на Варна.

Входът е свободен.