Военноморският музей във Варна с нов каталог

Животът

29-02-2024, 15:57

Снимка:

Военноморски музей - Варна

Автор:

Varnautre.bg

Всичко от Автора

В изданието се акцентира на събитията от военната, политическата и стопанската история, доказали и променили историческата тежест на Флота, и на личностите, носители на духа и достойнствата на българския офицер и моряк.

„Наследството на Морска България чрез колекциите на Военноморския музей“ е най-новото издание, посветено на българската морска история. Този каталог е първият, който в такъв обем и качество разкрива богатството и мисията на Военноморския музей. Той е едновременно историческо четиво и албум, в който са посочени най-ценните и интересни артефакти в Музея.

Специално внимание е отделено на създаването на Музея, първите му стъпки през 1883 г. и превръщането му в познатото ни днес хранилище на паметта и средище на българската морска история.  Подбраните като илюстрации експонати придружават разказите за българското военно и гражданско корабоплаване, успехите и загубите в отбраната на бреговете ни, предимствата и отговорностите, свързани с проучването, опазването и ползването на морето. Времевият диапазон обхваща три хилядолетия, а съдържанието е обединено в теми, формирани в резултат на досегашните научни проучвания по морска и военноморска история, определящи и хронологията на постоянната музейна експозиция. Читателите ще могат да осъществят своето пътешествие в морската ни история, започвайки от каменните котви и завършвайки с първото плаване на научноизследователския кораб „Св. св. Кирил и Методий“ през 2023 г.

В изданието се акцентира на събитията от военната, политическата и стопанската история, доказали и променили историческата тежест на Флота, и на личностите, носители на духа и достойнствата на българския офицер и моряк.

Много от представените артефакти са изложени в музейните витрини, а други се съхраняват във фондовете и благодарение на каталога ще могат да достигнат до публиката.

Каталогът се издава от Националния военноисторически музей. Негов съставител е д-р Мариана Кръстева, а рецензент – доц. д-р Соня Пенкова. В подготовката му участва и колектив от музейни специалисти. Предпечатът и дизайнът са дело на „Арка“ Л.Т.Д.

Изданието може да бъде закупено във Военноморския музей във Варна, в Националния военноисторически музей в София и Музея на авиацията в Крумово.