Рисунки на човешки лица и фигури представя Петко Петков-Ломски във Варна

Варна Лайф

28-02-2024, 16:23

Снимка:

Художествен музей „Георги Велчев“

Автор:

Varnautre.bg

Всичко от Автора

Експозицията „Рисунката“ може да бъде разгледана до 28 март.

Зала „Ателие“ на Художествения музей „Георги Велчев“ във Варна представя самостоятелна изложба на Петко Петков-Ломски, наречена „Рисунката“. Той е подготвил колекция от нови произведения, създадени през последната година, специално за филиала на Градската художествена галерия във Варна.

В нея могат да се видят рисунки с пастел и креда, изобразяващи човешки лица и фигури. Авторът споделя, че много обича рисунката и често оставя маслените бои настрана да си почиват, за да работи с пастелни моливи, креда и цветни пастели. Някои от творбите за настоящата изложба той прави върху сив картон, за да изпъкнат формите. Големите рисунки с размер 100 на 70 сантиметра са направени за десетина дни миналото лято. Художникът смята, че през топлите дни слънцето дава повече енергия и затова за броени дни е успял да нарисува 15 големи формата.

В колекцията има много актове, представящи женски тела в движение, обръща внимание художникът. Той има интерес към акта от ученическите и студентските си години в София и смята, че голото тяло му е познато вече години наред и може да го рисува дори без да използва натура. Фигурите в изложбата във Варна са именно дело на неговото въображение.

По-малките рисунки на художника изобразяват човешки лица. Повечето от тях са работени във Варна, където авторът прекарва летния сезон. Той споделя, че рисува след като се върне сутрин от морето, на хартия с кредов молив. В тези изображения го вълнува изражението и състоянието на „героите“ му, сред които има както по-млади жени и мъже, така и възрастни хора. Често тези лица са леко издължени и се придържат към една по-различна реалност, посочва още авторът. 

Ателието на Художествен музей „Георги Велчев“ е предпочитано място за представяне на изкуството на Петко Петков-Ломски, чийто жизнен път е свързан с Варна. Той е роден в Лом, завършил е Художествената гимназия „Илия Петров“ в София, след което живопис в Националната художествена академия. Представял е изкуството си в над десет самостоятелни експозиции във Варна. Негови картини са притежание на Националната художествена галерия в София, Софийската градска художествена галерия, държавни и частни галерии в България, както и на частни колекции във Франция, Швейцария, Германия, САЩ, Италия, припомнят от Варненската градска галерия.