Инвестират над 52 млн. лв. европари във Варненско

Парите

27-02-2024, 18:21

Снимка:

Областен информационен център - Варна

Автор:

Varnautre.bg

Всичко от Автора

Близо 7 млн. от тях са за въвеждане на мерки за енергийна ефективност на сградата на пожарната.

Шест Концепции за интегрирани териториални инвестиции, преминали първия етап на оценка по процедурата „Концепции за интегрирани териториални инвестиции (ИТИ)“ по Програма „Развитие на регионите“ 2021-2027 г., предвиждат дейности на територията на област Варна.

За реализирането на проекти чрез прилагането на новия инструмент ИТИ за Североизточния регион, включващ областите Варна, Добрич, Търговище и Шумен, са заделени общо над 674 млн. лева, съобщават от Областния информационен център във Варна.

Като част от Звеното за публични консултации към Регионалния съвет за развитие на СИР, ОИЦ - Варна ще проведе обществено обсъждане и кампания за анкетиране за всяка една от концепциите с цел популяризиране и получаване на широка гражданска подкрепа.

Индикативният бюджет за изпълнението на заложените дейности на територията на област Варна в шестте одобрени концепции е на обща стойност 52 822 913 лв. В две от тях водещите партньори са на територията на областта.

Концепцията „Варна – град отворен към морето, културен, туристически, образователен и здравен център, с грижа за хората и двигател на устойчивото развитие на Североизточен регион“ включва 12 проектни идеи на 11 партньори. Водещ е Община Варна.

Планираните дейности на територията на област Варна са на обща стойност 40 453 737 лв. В изпълнението ще участват детска градина, училища, университети, бизнес и общински администрации на територията на една градска община – Варна, и на две селски – Аксаково и Шабла.

Сред планираните дейности са реставрация на археологически обекти, ремонт на Летен театър - Варна, обновяване на медицинска апаратура, мерки по енергийна ефективност, опазване на околната среда и превенция от наводнения и др.

Концепцията с водещ партньор Професионалната гимназия по химични и хранително-вкусови технологии „Дм. Ив. Менделеев“ – гр. Варна цели надграждане на връзката на образованието с пазара на труда чрез разширяване на дуалната система на обучение. Тя е на обща стойност 2 680 000 лв. и включва пет проектни идеи, по които ще работят три партньори. Предвидени за изпълнение са дейности като ремонт на ученическото общежитие, засилване ролята на дуалното обучение, организиране на кариерни изложения и др.

В две от концепциите варненската община Дългопол си партнира с общините Велики Преслав и Смядово, които са водещи. Сред дейностите на обща стойност 2 683 000 лв., които ще бъдат изпълнявани на територията на община Дългопол, са провеждане на профилактични прегледи от мобилен медицински кабинет, създаване на нови туристически продукти и инфраструктура, съхраняване на природното наследство, облагородяване на инфраструктурата в района на природен феномен „Чудните скали“, превенция от наводнения и др.

НЧ „Васил Левски 1927“ в село Черноок – община Провадия, е партньор в КИТИ, като на територията на общината са планирани за изпълнение дейности, свързани с подобряване достъпа до заетост, както и създаване на алтернативни форми на туризъм – провеждане на конен фестивал в село Черноок. За целта ще бъдат инвестирани 140 000 лв.

В концепция за интегрирани териториални инвестиции са включени и дейности по сеизмично укрепване и въвеждане на мерки за енергийна ефективност на сградата на Регионална дирекция „Пожарна безопасност и защита на населението“ – гр. Варна. Стойността на инвестицията е 6 866 176 лв.