Варна ще бъде домакин на инициативата „Доброволци срещу трафика на хора“

Животът

23-02-2024, 13:42

Снимка:

live.varna.bg

Автор:

Varnautre.bg

Всичко от Автора

Кампанията има за цел да увеличи броя на доброволците сред учениците в училищните превантивни клубове и да повиши квалификацията на професионалистите.

Община Варна ще бъде домакин на националния форум „Доброволци срещу трафика на хора“, който ще се проведе през септември 2024 г. Целта на събитието е разширяване на мрежата от доброволци сред учениците и обмен на добри практики между институциите. Ще привлечем за участие и по-малки общини, където могат да се разкрият превантивни училищни клубове, както и да се правят обучения по метода „връстници обучават връстници“.

Това съобщи заместник-кметът по обществен ред и сигурност Илия Коев на първото за годината редовно заседание на Местната комисия за борба с трафика на хора. В срещата участваха представители на различни институции - Районна прокуратура, ОД на МВР – Варна, дирекция „Социално подпомагане“, сдружение „Съучастие“, както и на Местната комисия за борба с трафика на хора и общинската дирекция „Превенции“. 

Националният форум е сред основните акценти от Програмата на комисията за 2024 година. Предвижда се още провеждането на информационни кампании, обучения на доброволци, срещи и дискусии в изпълнение на Програмата за превенция на рисковото поведение сред ученици VIII- XII клас, където е включен и трафика на хора. Целта e повишаване информираността, за да се намали риска от попадане в трафик и промяна на обществените нагласи към съпричастност с жертвите. 

Сред акцентите са още обучения за повишаване на квалификацията на експерти, подобряване на взаимодействието между институциите, обмен на  добри практики и набелязване на мерки за превенция. 

Директорът на дирекция „Превенции“ Светлана Коева обърна внимание на необходимостта от разширяване на доброволческата мрежа, обучението на младите хора по метода „връстници обучават връстници“ и тяхната роля в подпомагане работата на Местните комисии в борба с трафика на хора.

По време на срещата бе направен отчет на дейността на комисията през 2023 година. От изнесените данни стана ясно, че през учебната 2023/2024 г. 96 доброволци са провели информационни сесии пред 1198 ученици. Проведени са още обучения и тренинги за доброволци, креативни работилници и други. В изпълнение на Националната програма за предпазване на младите хора от престъпления, в партньорство с ОД на МВР, са проведени 7 информационни срещи, с участието на 247 ученици от 12 клас. 

По време на заседанието бяха изнесени отчети и на останалите институции в комисията.