Роднини на загиналия при самолетна катастрофа аржентински изследовател посетиха полярниците ни

Животът

22-02-2024, 17:00

Снимка:

ВВМУ "Никола Й. Вапцаров"

Автор:

Varnautre.bg

Всичко от Автора

Нещастието с катастрофиралия самолет с 11 жертви и разбиването на изпратения спасителен хеликоптер, също със загинали трима членове на екипажа, се превръща в „най-голямата трагедия в историята на аржентинското присъствие в Антарктида“.

Българският военен научноизследователски кораб (НИК) 421 – „Св. св. Кирил и Методий“, беше посетен в аржентинското пристанище Мар дел Плата от петима роднини на лейтенант Клаудио Мария Кабут, който загива с още десет изследователи на Антарктида при разбиване в планината Бернар на остров Ливингстън на самолета Neptune 2-P-103 на Аржентинската военноморска изследователска ескадрила, чиито останки бяха намерени от българска полева геоложка група при научни изследвания и прибрани на борда на българския кораб.

След пристигането на „Св. св. Кирил и Методий“ в аржентинската Атлантическа военноморска база в Мар дел Плата, останките от самолета (включително част със слънцето – от знамето на Аржентина) бяха предадени от началника на ВВМУ „Н. Й. Вапцаров“ – флотилен адмирал проф. д.в.н. Боян Медникаров, и командира на НИК 421 – капитан II ранг Николай Данаилов, на командира на базата – комодор Марсело Патерностро. Комодор Патерностро благодари за усилията на българския екипаж и българските антарктици за съхраняването и почитането на аржентинските герои.

Флотилен адмирал проф. д.в.н. Боян Медникаров и капитан II ранг Николай Данаилов разказаха за намирането на самолетните останки и възпоменателната церемония на борда на българския кораб на сестрата на Клаудио Кабут – Мария Еухения Кабут, и нейния съпруг Карлос Гиндре, както и на брата на загиналия – Диего Армандо Кабут, племенницата му, дъщеря на Мария – Росио Ерекаборде, и нейния син – Астор Коломбо. Те носеха снимка на 25-годишния лейтенант, който оставя дъщеря Соледад и син Матиас, които живеят в Буенос Айрес. Показаха и снимка на майка му – Шиша Игарзабал.

След пристигането в Мар дел Плата, флотилен адмирал Медникаров предостави на комодор Патерностро доклад за намирането на останките от самолета и за възпоменателната церемония на българския кораб за загиналите аржентински изследователи на Антарктида, състояла се на 4 февруари 2024 г. в района на Бърнард пойнт, на остров Ливингстън от Южните Шетландски острови.

„Аржентина ви е задължена и разчитайте на всяка помощ за българските експедиции в Антарктида“ – каза министърът на отбраната на Аржентина – Люис Петри, във видеовръзка със „Св. св. Кирил и Методий“, осъществена по време на пътуването му обратно от Антарктида, като в разговора участваха посланикът на България в Аржентина – Стоян Михайлов, ръководителят на 32-рата българска антарктическа експедиция – проф. Христо Пимпирев, началникът на ВВМУ – флотилен адмирал Боян Медникаров, и командирът на българския кораб – капитан II ранг Николай Данаилов.

Нещастието с катастрофиралия самолет с 11 жертви и разбиването на изпратения спасителен хеликоптер, също със загинали трима членове на екипажа, се превръща в „най-голямата трагедия в историята на аржентинското присъствие в Антарктида“, по думите на капитан III ранг Лукас Акоста – оперативен офицер от аржентинските военноморски сили, който подпомагаше навигацията във водите край Аржентина и в Южния океан и слезе в Мар дел Плата от борда на българския кораб.